Noua carte electronică de identitate este disponibilă din 20 martie, în județul Cluj. Vor fi puse apoi în circulație, gradual, la nivel național.
”Noi am avut un proiect pilot la Cluj, dar aceasta este varianta de ultimă oră, cu tehnologie la standarde europene. Primul lucru pe care îl vor constata oamenii este că noua carte este mult mai mică decât actualul model, este practic cât un card bancar. Așa sunt și cărțile electronice de identitate din celelalte țări europene”, a declarat comisarul șef de poliție Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.
”Proiectul pilot de la Cluj a decurs bine, spunem noi, pentru că din perspectivă tehnică am reușit să aflăm deficiențele și le-am înlocuit foarte rapid cu un nou cip, mult mai sigur”, explică și chestorul de poliție Răzvan-Iulian Jiga, director general al Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din MAI.
Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate
Emiterea Cărții Electronice de Identitate va începe în 20 martie 2025, în județul Cluj.
De asemenea, preconizăm că:
-în următoarele două luni, Cartea Electronică de Identitate va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
-din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, Cartea Electronică de Identitate va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
-începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple , care nu conțin suport electronic de stocare.
Principalele beneficii ale Cătții Electronice de Identitate:
-Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.
-Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate.
-Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
-Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate:
-În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
-În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Impresiunile papilare înscrise în Cărții Electronice de Identitate sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.