Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Statutul elevului intră în vigoare de la începutul acestui an școlar, conform anunțului făcut de ministrul Ligia Deca.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că au fost trimise la Monitorul Oficial și urmează să fie publicate două dintre cele mai importate documente pentru școli: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Statutul elevului. Vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar.
Ministrul a subliniat faptul că au fost păstrate aspectele pozitive din perioada pandemiei, inclusiv utilizarea instrumentelor digitale. În situații excepționale, s-a specificat că orele vor putea fi desfășurate online sau hibrid, iar pentru a reduce birocrația, s-a menționat că unele documente realizate în școli vor putea fi stocate digital.
Ligia Deca și-a exprimat dorința de a încuraja participarea școlilor la proiecte europene și, astfel, s-a precizat că, în cazul în care o școală derulează mai mult de trei astfel de proiecte, aceasta poate numi un coordonator pentru proiecte europene.
Pentru a asigura transparența și siguranța, s-a declarat că școlile vor publica autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute, școlile vor trebui să informeze în mod corespunzător.
Referitor la propunerile profesorilor, șefa de la Educație a anunțat că va fi introdusă o notă de purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare. Această notă va reflecta exclusiv respectarea regulamentului școlii și normele de comportament, iar media acestor note ar putea scădea la finalul anului școlar în funcție de numărul de absențe.
În ceea ce privește absențele nemotivate, s-a revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, în loc de 40, cum era propus inițial în proiectul supus consultării publice.De asemenea, ministrul a menționat că decizia unui profesor de a muta un elev în alt spațiu din școală, în caz de deranjare a orei, este opțională, nu obligatorie. Modalitatea de aplicare a acestei măsuri va fi stabilită prin regulamentul fiecărei școli, regulament la elaborarea căruia vor participa și reprezentanții părinților, elevilor și sindicatelor.
În încheiere, Deca s-a arătat încrezătoare că la nivel local se vor găsi cele mai bune soluții pentru a răspunde nevoilor fiecărui elev din sala de clasă.Ministerul Educației a publicat, la rândul său, câteva dintre prevederile importante din cele două documente.
„ Au fost transmise, spre publicare în Monitorul Oficial al României, cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial!” se arată în postarea insituției.