Premierul Florin Cîțu a susținut într-o declarație de presă la Palatul Victoria că nu vor exista tăieri de salarii în perioada următoare și că veniturile bugetarilor rămân la nivelul decembrie 2020, urmând a fi făcută o analiză amplă în acest sens. Totodată, a fost găsită o soluție pentru prelungirea amânării ratelor la bănci.
BETA
Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, după ședința de Guvern, că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020. Totodată, a fost găsită o soluție pentru prelungirea amânării ratelor la bănci.
„În ceea ce privește angajații din mediul bugetar: nu vor fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020”, a spus premierul.
Florin Cîțu a mai anunțat că bugetul va fi construit cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, iar politica fiscală va rămâne stimulativă în 2021. În ce privește măsurile ce vor fi adoptate în ședința Guvernului de miercuri, Florin Cîțu a anunțat prelungirea măsurile active până în 30 iunie 2021: indemnizația acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, acordarea de ajutor angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariilor angajaților menținuți în muncă.
„Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest. Noutatea este Agro IMM Invest, va fi aprobată în ședința următoare, este o măsură pe care o așteaptă cei din sectorul agricol cu garanții de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîțu.
De asemenea, va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru Horeca: schema are un buget de 500 de milioane de euro. Conform premierului, va continua și anul viitor voucherele de vacanță în valoare de1.450 lei, iar cei din HoReCa vor fi scutiți de impozite. Angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020.
„Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci, veniturile angajaților din sectorul public se mențin la nivelul decembrie 2020. Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu”, a adăugat premierul.
Acesta a precizat și că salariul minim va crește peste rata inflației, cu 3,1% în 2021.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Indecele de calitate al grâului este superior
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vine cu vești bune: Indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior Ministrul...
Citește mai mult