Ministerul Mediului a înaintat, în luna octombrie a anului 2021, un proiect de lege prin care autovehiculele care înregistrează zero emisii de CO2 vor avea numere de înmatriculare de culoare verde. Acestea reprezintă, practic, o distincție prin care autoturismele eco-friendly pot beneficia de anumite avantaje rutiere. Actul normativ al legii numerelor verzi, publicat ca ordin comun în Monitorul Oficial urmează să intre în vigoare după o perioadă de 60 de zile.
Cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deținute de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale.
A fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun al ministrului afacerilor interne, viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și ministrului mediului, apelor și pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde, pentru mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător.
În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.
Conform prevederilor Ordinului Comun, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va efectua toate demersurile necesare punerii în aplicare a acestuia.
De asemenea, DRPCIV evaluează și monitorizează activitățile desfășurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, la nivel național.
Astfel de măsuri au fost propuse de către primarul Bucureștiului din acea vreme, Gabriela Firea, în anul 2017. Conform planului său, în centrul capitalei ar putea intra doar mașini care îndeplinesc condițiile standardelor de poluare. Totuși, aceste măsuri urmau să fie aprobate doar atunci când proiectele de decongestionare a traficului erau terminate.
În mai multe orașe din Europa există o “taxă pe centru” pentru mașinile pe combustibil. În Stockholm, șoferii plătesc o taxă între 1-4 euro, iar în Londra de aproape 13 euro.
Actul normativ al legii numerelor verzi, publicat ca ordin comun în Monitorul Oficial urmează să intre în vigoare după o perioadă de 60 de zile.