Suplimentele alimentare sunt mai promovate ca niciodată. În ziua de azi, o mulţime de oameni cred că au nevoie de suplimente pentru a-şi lua aportul zilnic de nutrienţi esenţiali, când în realitate doar o mică parte au cu adevărat nevoie de ele.
Dacă medicul nu îţi recomandă suplimente alimentare, atunci este o idee bună să renunţi la utilizarea unor astfel de produse. Îţi poţi lua nutrienţii esenţiali din alimentaţie, dacă te hrăneşti corespunzător.
Iată câteva sfaturi practice ca să îţi iei nutrienţii esenţiali din alimentaţie, nu din pastile sau capsule:
Proteinele
Ai nevoie de proteine nu doar pentru a-ţi dezvolta masă musculară, ci şi pentru regenerarea celulelor şi pentru o funcţionare corectă a organelor. Contrar trendurilor apărute în ultima vreme, trebuie să ştii că îţi poţi lua doza zilnică de proteine din alimentaţie şi nu ai nevoie de pudre, iaurturi, batoane sau gustări proteice.
Dacă mănânci carne şi pește, îţi poţi lua necesarul de proteine din preparate pe bază de pui, curcan, vită, somon, sardine sau ton. Ouăle sunt şi ele bogate în proteine, la fel precum lactatele, de la iaurt şi până la brânză. Totuşi, ouăle conţin o cantitate mai mare de proteine comparativ cu lactatele.
În cazul în care nu mănânci carne, poţi să îţi iei proteinele din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele: ton, linte, fasole sau naut.
Omega-3
Acizii graşi Omega-3 sunt compuşi din 3 tipuri de grăsimi, ĂLA, EPA şi DHA. Aceştia joacă un rol esenţial în funcţionarea corectă a organismului, de la creier şi până la inimă. Vestea bună este că poţi obţine Omega-3 din alimentaţie, cu următoarele produse:
- Pește: macroul, sardinele şi somonul, în general peştele gras, reprezintă surse excelente de Omega-3
- Seminţe de in: o foarte bună sursă de Omega-3 pentru vegani şi vegetariani
- Ulei de măsline extravirgin: bogat în Omega-3 şi antioxidanţi, uleiul de măsline extravirgin este foarte uşor de introdus în alimentaţie. Îl poţi adăuga în salate, la paste sau în sosuri. Cu mixerul cu bol sau robotul de bucătărie poţi prepara rapid o mulţime de sosuri ce au la baza uleiul de măsline. Mixerul cu bol te ajută să amesteci rapid şi eficient ingredientele şi să obţii sosuri cremoase.
Vitamina C
Vitamina C poate stimula imunitatea şi proteja celulele împotriva stresului oxidativ, ceea ce o transforma într-unul dintre cei mai populari nutrienţi esenţiali. O întâlneşti într-o mulţime de alimente gustoase, de la citrice şi până la kiwi, ardei gras, fructe de pădure şi broccoli.
Fructele bogate în vitamina C le poţi consuma într-o mulţime de feluri, atât ca atare, cât şi în ovăz, budinca, smoothie-uri sau prăjituri. Dacă îţi doreşti să prepari o prăjitură cu fructe rapid, mixerul cu bol reprezintă cea mai bună soluţie. Mai mult, poţi să foloseşti mixerul cu bol pentru o mulţime de reţete cu fructe, de la pandişpan şi până la chec sau bezea.
Zincul
Zincul este nutrient esenţial ce ajută la susţinerea imunităţii şi susţine regenerarea celulară şi sănătatea pielii. Îl găseşti într-o mulţime de alimente delicioase, cum ar fi fructele de mare, de la creveţi şi până la stridii, leguminoase, seminţe de susan sau dovleac şi carne de vită.
Vitamina D
Vitamina D susţine mecanismele de apărare ale organismului, sănătatea sistemului osos şi a sistemului muscular, dar şi buna funcţionare a creierului. Înainte să te grăbeşti să iei suplimente alimentare cu vitamina D, cere sfatul medicului, Dacă acesta nu considera necesar să iei astfel de suplimente, îţi poţi lua vitamina D din surse naturale.
Printre cele mai bune surse naturale de vitamina D se număra expunerea controlată la soare (fără a pune în pericol sănătatea pielii), peştele gras, precum somonul, ciupercile şi gălbenuşul de ou.
O alimentaţie echilibrată te poate ajuta să obţii toţi nutrienţii esenţiali de care corpul tău are nevoie. Nu te grăbi să introduci în rutina ta suplimentele alimentare dacă nu ai o recomandare de la medic, ci mai degrabă încearcă să adopţi o dietă variată şi completă.