Poate cea mai cunoscută dintre rasele de ovine, Țurcana este 100% românească, iar crescătorii s-au luptat ani la rând ca această carne să se alinieze standardelor raselor de top din lume, căutate pentru frăgezimea și gustul cărnii.
Creșterea oilor din rasa Țurcană are cea mai mare răspândire în rândul oierilor din România. Rasa – supra-denumită și ”Regina Munților”, este stabilă, rezistentă, deloc pretențioasă, oferind producții mixte de lapte, carne și lână, ceea ce au făcut-o să fie foarte populară în satele românești. Oaia Țurcană este prezentă în mai multe varietăți și combinații, printre care oaia Ţurcană albă (Bele), oaia Oacheşe, oaia Bucălăi, oi Brezate sau oi Mărcuşe. Dintre acestea cea mai reprezentativă este oaia Ţurcană Bucălaie cu părul de pe faţă şi picioare de culoare castanie spre negru.
Turcana se evidenţiază ca rasă prin rusticitatea şi rezistenţa organică deosebită.
Una dintre cele mai apreciate caracteristici ale acestei rase rustice este inclusiv rezistenta sa fata de boli, precum si de temperaturile scazute, mai ales ca, nu de putine ori, efectivele de oi, ajung pe pasuni alpine la inaltime.
De asemenea, crescatorii apreciaza aceasta rasa si pentru ca este relativ putin pretentioasa la hrana si adapost. De exemplu, Turcana valorifica bine atat fanuri, paie, coceni, precum si pajisti de diferite calitati.
Se mai remarca, potrivit specialistilor, si cu un indice de prolificitate de peste 102-103&, cat si cu un indice de fecunditate care depaseste 90%.
Crescatorii de ovine spun ca oaia Turcana ajunge la doua luni la o greutate medie de 14 kg. Dupa sase luni, oaia ajunge la o greutate de circa 25 de kilograme. In ceea ce priveste greutatea oilor adulte, acestea ajung la 55-57 kg, iar berbecii la 80 kg.
Pentru îngrășare, oile Turcane trebuie întreținute corespunzător în cele 3 luni de pășunat. În ultima lună, oile consumă 40-50 kg de nutrețuri concentrate și aproximativ 20 kg de fân de bună calitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oile Turcane își pot spori greutatea cu 20%.
La aceasta rasa perioada de lactatie este una buna care se situeaza in general intre 160 si 200 de zile. Din punct de vedere al productiei, oile Turcana pot da cam 140-150 litri, la un continut de grasime de 7,7%.
Oile aflate la prima lactatie au o productie de lapte situata la circa 70% din capacitatea lor. Vor exista fara indoiala in efectiv si oi care vor avea o productie foarte buna de lapte, de aproape 3 ori mai mare decat media. Acestea trebuie pastrate pentru perioada de monta.
In ceea ce priveste monta, merita precizat ca oile care fata primavara au o capacitate de productie de lapte cu circa 30% mai buna.
Dacă sunt bine îngrijite, oile Turcane pot da o producție de lana de 3,8 kilograme, cu o finețe a firului de 35 de microni. Pentru a obține rezultate optime, este necesară îmbinarea metodelor de încrucișare și selecție cu cele de hrănire, îngrijire și întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă folisirea hranei cu un nivel proteic superior încă din prima fază de gestație.