Datorită caracteristicilor biologice, oile sunt mai puţin pretenţioase decât alte specii de animale, acestea putând fi întreţinute în iernile mai blânde chiar fără să fie adăpostite. Ţurcanele rezistă în condiţii climatice moderate, dar în iernile grele, cu multă zăpadă şi temperaturi sub -20 C, trebuie protejate şi asigurate condiţii de bunăstare: adăpost bun, hrană adecvată şi prevenţia bolilor.
În această perioadă trebuie să se evite administrarea de furaje mucegăite sau îngheţate. Furajarea oilor în timpul stabulaţiei se face în funcţie de starea fiziologică, greutate şi rasă. Ţinând cont că iarna lipsesc furajele verzi, acestea trebuie suplinite cu BLOCURI PENTRU LINS, care conţin, pe lângă sare, vitamine şi microelemente .
Ţurcanele rezistă în condiţii climatice moderate, dar în iernile grele, cu multă zăpadă şi temperaturi sub -20 C, trebuie protejate şi asigurate condiţii de bunăstare: adăpost bun, hrană adecvată şi prevenţia bolilor. Saivanele pentru ovine trebuie să corespundă ca suprafaţă şi volum, să fie ferite de curenţii de aer puternici şi de umiditate excesivă, să fie bine iluminate şi cu posibilităţi de ventilaţie naturală sau mecanică. Saivanele tradiţionale sunt construcţii tip şopron în formă de U cu 3 pereţi, din care peretele din spate e dispus spre vânturile dominante din sezonul rece. Partea centrală, închisă cu 4 pereţi, adăposteşte oile fătate şi mieii până la 30 zile, iar părţile laterale au peretele interior deschis, cu posibilitate de închidere cu o prelată sau cu baloţi când e foarte frig şi bat vânturi puternice. Pentru oile cu lână fină şi semifină performante, saivanul este închis pe toate laturile cu uşi spre padocurile exterioare pentru fiecare boxă mare cu oi sau turmă.
Adăposturile pentru ovine au evoluat de la construcţii simple, cu volum redus de aer, la construcţii complexe, dotate cu maşini şi instalaţii care asigură un mediu confortabil pentru ovine şi uşurează munca oierilor.
În Uniunea Europeană sunt în vigoare norme de promovare, de asigurare a bunăstării şi de protecţia ovinelor. În România normele legale au la bază Legea nr. 205/2004 şi Ordinul ANSVSA nr. 75/2005 şi prevăd cerinţe pentru întreţinerea ovinelor în saivane închise.
Saivanele pentru ovine trebuie să corespundă ca suprafaţă şi volum, să fie ferite de curenţii de aer puternici şi de umiditate excesivă, să fie bine iluminate şi cu posibilităţi de ventilaţie naturală sau mecanică.
Rasele de ovine autohtone preferă aerul curat. Iarna, în zilele fără precipitaţii, ies din saivan în padocuri sau pe păşunea din apropiere.
Indiferent de tipul de saivan, cu 1-2 săptămâni înainte de intrarea oilor în stabulaţie se curăţa gunoiul, dacă este cazul, sau resturile de pe pardoseală, apoi se spală şi, după ce se zvântă, se face dezinfecţia cu un strat subţire de var praf nestins (200 g/mp) şi apoi se stropeşte uşor cu apă, după care se aşază pe pardoseală un strat gros (8-10 cm) de paie curate.
Dacă în perioada stabulaţiei din iarna trecută au fost cazuri multe de oi şchioape, oi avortate etc., se recomandă să se angajeze o firmă de specialitate care să facă dezinfecţia cu soluţie de sodă caustică, sau cu alte produse recomandate.
O dată la 2-3 ani este indicat să se văruiască pereţii.
În iernile grele, perioada de stabulaţie durează, în zona de şes şi depresiuni, 120-130 zile, iar în zona de deal şi montană – 140-150 zile. Stocurile de furaje necesare sunt, în medie:
- Pentru o oaie iernată în zona de şes: 150 kg fân, 20-25 kg paie de consum (de preferat de ovăz), 40-60 kg paie pentru aşternut, 50-60 kg concentrate, 60-70 kg suculente (sfecla şi silozul se administrează numai după două săptămâni de la fătare) şi 1,5 kg sare bulgări de culoare închisă sau 2 kg brichete de sare, vitamine şi minerale.
- În zona de deal şi premontană, aceste cantităţi trebuie majorate cu 20-25%, perioada de stabulaţie fiind mai lungă şi temperaturile, de regulă, mai scăzute. O parte din fân în această zonă se poate suplini cu ramuri verzi uscate de stejar, salcie, salcâm, uscate vara la umbră şi stocate în grămezi, numite frunzare, iar o parte din concentrate (20-30%) cu ghindă şi/sau jir de fag.