Biroul Electoral Central a stabilit luni, 29 aprilie, în urma tragerii la sorți de către preşedintele Biroului Electoral Central, judecător Vasile Bîcu, ordinea de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianțelor electorale și politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus liste de candidaţi la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie şi a candidaţilor independenţi.
12 partide sau alianţe și patru candidați independenți s-au înscris la alegerile europarlamentare.
Biroul electoral central a validat lista finală și a stabilit ordinea în care vor fi înscrise partidele pe buletinul de vot. Decizia a fost luată prin tragere la sorți, iar prima care a rezultat din urne a fost Uniunea Democrată Maghiară, urmată de alianța PSD-PNL, Reper și AUR. În străinătate nu ar trebui să mai vedem cozi la vot pentru că autoritățile se laudă că au cel mai mare număr de secții înființate vreodată.
Prin tragere la sorți, Biroul Electoral Central a stabilit cum va arăta buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Din urne a rezultat că prima înscrisă va fi Uniunea Maghiară, după care Alianța PSD-PNL, REPER, formațiunea lui Dacian Cioloș și Alianța AUR. Pe pagina doi este Partidul Umanist Social-Liberal, Alianța Dreaptă Unită cu USR, PMP și Forța Dreptei, România Socialistă și Partidul România Mare. Partidul Patrioților, Alternativa Dreaptă, Partidul SOS România și Diaspora Unită sunt pe pagina trei a buletinului.
La finalul listei cu cele 12 partide și alianțe sunt trecute numele celor patru candidați independenți care aspiră la un post în Parlamentul European.
Toni Greblă, președinte al Autorității Electorale Permanente:
„De la noapte va începe operațiunea de tipărire a buletinelor de vot. Ordinea competitorilor este rezultată din tragerea la sorți, iar candidații independenți sunt trecuți la final, în ordinea în care și-au depus candidaturile.”
Votul prin corespondență nu este posibil la aceste alegeri. De asemenea, românii care se află în străinătate nu vor putea vota și pentru primari sau consilieri județeni, deși alegerile locale sunt organizate tot în data de 9 iunie.