Copiii care pe 14 septembrie intră în clasa pregătitoare vor face cu o oră mai puțin pe săptămână, față de colegii lor din generațiile trecute. Și colegii lor din clasele mai mari vor petrece mai puțin timp în bănci, potrivit proiectului de plan-cadru pentru învățământul primar.
Ministerul Educației modifică numărul de ore la anumite clase. La pregătitoare, de exemplu, vor fi 18 ore pe săptămână, în loc de 19 până acum, fiind eliminată o oră de la material Dezvoltare personală. Conform proiectului de plan-cadru pentru învățământul primar, la clasa I dispare o oră de Limba română, fiind în total 6 ore de Română pe săptămână la clasa I și tot 6 și la clasa a III-a.
La Religie, rămâne neschimbat, cu o oră pe săptămână, din clasa pregătitoare până în liceu. Din aria “Educație fizică, sport și sănătate” și este eliminată disciplina “Joc și mișcare”. De la materia “Muzică și mișcare” este tăiată o oră pe săptămână la clasa a II-a.
La disciplina “Arte vizuale și abilități practice” este eliminată o oră pe săptămână la clasa a III-a.
Astfel, elevii din clasa I vor avea 19 ore obligatorii pe săptămână, față de 20 de ore până acum, la care se poate adăuga cel mult un opțional. La clasa a II-a, din septembrie 2022 dispare 1 oră/săptămână de Muzică și mișcare. Vor fi 19 ore obligatorii pe săptămână, față de 20 de ore până acum, la care se poate adăuga un opțional.
Pentru clasa a III-a se adaugă o oră de Limba română, dar dispar orele de Joc și mișcare și de Arte vizuale și abilități practice, din septembrie 2023. Vor fi 19 ore obligatorii săptămânal, cu una mai puțin decât până acum și cel mult un opțional.
În ceea ce privește clasa a IV-a, proiectul prevede eliminarea, din septembrie 2024, a orei de Joc și mișcare. Copiii din ultimul an al cicluclui primar vor studia 20 de ore pe săptămână, față de 21 cât prevede planul-cadru în vigoare.