Actul normativ care permite comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în acest an a fost adoptat de Guvern. Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente a lămurit prevederile legislative şi a dat şi alte detalii cu privire la ordonanţa de urgenţă adoptată.
Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru comasarea alegerilor a fost adoptată.
Primarii pot candida anul acesta pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleşi şi nu îşi vor pierde mandatul. Preşedintele AEP a lămurit prevederile legislative şi a dat şi alte detalii cu privire la ordonanţa de urgenţă adoptată la data de 8 martie 2024. Actul normativ este cel care permite comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în acest an.
În acest an, primarii pot candida pentru un alt partid, fără a-şi pierde mandatul. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a explicat ce prevede legislaţia.
Toni Greblă a indicat faptul că această posibilitate e inclusă în ordonanța de urgențâ ce prevede comasarea europarlamentarelor cu localele. S-a optat pentru această variantă pentru că altfel li s-ar fi restrâns dreptul aleşilor locali de a candida.
„Această posibilitate de migrare politică de la un partid politic la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul.
Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putu înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a afirmat Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente.
Primarii au beneficiat de o astfel de măsură şi acum 10 ani, prin Ordonanţa 55. Întrebat de jurnalişti care este diferenţa între aceasta şi noua ordonanţă de urgenţă ce permite migrarea primarilor, preşedintele Autorității Electorale Permanente a precizat că totul este acum pentru o perioadă limitată.
„Este diferit pentru că s-a urmărit ca, pentru o perioadă limitată, de la data începerii perioadei electorale şi până la terminarea alegerilor, practic, având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorităţi alese, primarii, preşedinţii de consiliul judeţean, consilierii locali, consilierii judeţeni, dacă consideră că aşa este bine pentru bunul mers al lucrurilor să poată să candideze din partea altui competitor politic, fără să îşi piardă mandatul de ales local”, a explicat Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente.
Vineri, 8 martie 2024, Guvernul României a adoptat actul normativ care comaseaza alegerile europarlamentare cu localele în data de 9 iunie.
Toni Greblă a indicat că s-a încercat o lărgire a termenelor şi a drepturilor de care vor beneficia candidaţii, precum şi votanţii.
Ajustările tehnice din ordonanţă „sunt necesare pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi am fost preocupaţi de creşterea gradului în care cetăţenii pot să îşi exercite votul, de mărirea termenelor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi, deci nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situaţie, ci dimpotrivă am căutat să le lărgim”, a indicat şeful AEP.
Campania electorală va putea începe pe 12 martie şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor din 9 iunie în Monitorul Oficial. Această perioadă electorală a fost extinsă anul acesta, prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
„Vă dau un singur exemplu: perioada electorală, cea în care pot fi desfăşurate activităţi care duc la obţinerea unui rezultat final a fost mărită de la 75 la 90 de zile şi pentru alegerile locale, tocmai pentru a da posibilitate în plus, un timp în plus competitorilor electorali să poată să îşi organizeze activitatea în aşa fel încât să poată să depună candidaturile, semnăturile, ş.a.m.d., inclusiv cu 30 de zile înainte să poată să fie declanşată campania electorală”, a precizat Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente
O altă prevedere interesantă din noul act normativ este aceea că o persoană poate candida pentru mai multe funcţii.
Mai exact, poate candida, simultan, pentru Parlamentul European, dar şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean. Se va face asta în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.