Cei care își montează panouri fotovoltaice ar putea fi limitați la o anumită capacitate. Consumul locuinței și un plus de cel mult 30%, a anunțat președintele Autorității de Reglementare în Domeniu.
Propunerea de limitare la o anumită capacitate pentru cei care își montează panouri fotovoltaice vine după ce unii prosumatori și-au instalat mai multe panouri decât au nevoie și, astfel, susține ANRE, apar dezechilibre în rețeaua de distribuție. Specialiștii atrag, însă atenția că rețelele au mare nevoie de investiții. Printre cei peste 77.000 de prosumatori sunt și români, care au instalat mai multe panouri decât aveau nevoie pentru a acoperi consumul locuinței, mai ales printre cei care au primit fonduri de la stat, spune președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Fie pentru că aveau mult loc pe acoperiș, fie pentru a câștiga bani din ceea ce produc în plus, iar acest fenomen ar duce la dezechilibre în rețeaua de distribuție.
George Niculescu, președintele ANRE arată că:
„Luăm în considerare un procent ca să facem această instalare de panouri fotovoltaice pe care să îl raportăm la consumul pe care îl avem deja avizat. Ne crește consumul în locuință, de aceea luăm în considerare că capcitatea de producție pe care să o montăm să fie mai mare decât consumul într-un procent de 20-30%”.
Potrivit președintelui ANRE, urmează să se stabilească și care va fi acest procent, după discuții cu specialiștii. Însă, probleme pot apărea și dacă sunt mulți prosumatori în aceeași zonă.
Pentru a consuma energia produsă de soare, specialiștii le recomandă prosumatorilor echipamente de stocare sau, acolo unde se poate, să își programeze mașina de spălat sau mașina electrică să funcționeze ori să se încarce în timpul zilei sau în weekend, pentru a reduce riscul de a fi probleme în rețea.
Numărul prosumatorilor va crește și mai mult în următorul an. Prin programul de finanțare „Casa Verde” ar urma să primească fonduri peste 80.000 de oameni.
Dacă la finalul lui 2021 în România erau 13.600 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 85 MW, în 2022 și 2023 numărul prosumatorilor a crescut exponențial. În vară erau deja spre 65.000, până la finalul lui 2023 sunt estimați 100-140.000, iar puterea instalată a depășit 900 MW. Pentru anul viitor este estimată o creștere până la 2.000 MW. Un reactor nuclear are o putere instalată de 700 MW.
Conform proiectului „REPowerEu” trimis Comisiei Europene de MIPE, în 2024, persoanele fizice din România vor putea aplica la noul program, un fel de „Casa Verde Fotovoltaice cu Baterie”, pentru a obține 25.000 de lei pentru un sistem de panouri fotovoltaice de minimum 3 kW și 25.000 de lei pentru a instala o baterie cu capacitatea de cel puțin 5 kWh.
La cele două componente se va putea aplica și separat. Adică, de exemplu, românii care au deja panouri fotovoltaice vor putea aplica doar pentru cei 25.000 de lei pentru baterie. Cu o condiție importantă, însă: beneficiarul să nu fie prosumator.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene menționează că noul program pe care l-a botezat generic „Casa Verde Fotovoltaice cu Baterie” va dispune de fonduri de 608,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 120.000 de vouchere de 25.000 de lei (5.000 €).