Cluburile de vacanţă sau cercurile care implică prezenţa unui număr mare de copii care se joacă sau fac teme împreună pot părea o variantă la îndemână pentru părinţii care nu au cu cine să-i lase pe cei mici, însă riscul de îmbolnăvire cu noul COVID 19 este mult mai crescut, spun autorităţile. Secretarul de stat Raed Arafat spune că măsura închiderii şcolilor nu îşi poate dovedi eficienţa dacă părinţii aleg să îi ducă pe cei mici tot în colectivitate, unde riscurile de transmitere a infecţiei sunt mult mai ridicate.
Potrivit Legii 19/2020, salariații care au un copil în vârstă de până la 12 ani sau un copil cu dizabilități au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise. Are dreptul la aceste zile libere plătite doar unul dintre părinți sau părintele singur dacă nu se poate organiza telemunca sau munca la domiciliul.
Pentru salariații din domeniul energetic din sectoarele nucleare, foc continuu, unități sanitare și asistență socială, telecomunicații, televiziuni publice, salubrizare și alte servicii de utilități publice acordarea zilelor libere se face doar cu acordul angajatorului.
Indemnizația pentru zile libere este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fără a depăși 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Legea precizează că indemnizația se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului.
Indemnizația plătită sub această formă se decontează din fondul de garantare a creanțelor salariale, doar pentru perioada zilelor libere plătite.
Sumele utilizate din acest fond vor fi restituite fondului pentru garantare a creanțelor salariale până la finele exercițiului fiscal.