Parlamentarii și-au tăiat pensiile speciale. Demnitarii au dorit astfel să arate că sunt dispuși să reformeze sistemul de pensii, o cerință urgentă din partea Bruxelles-ului și o condiție pentru accesul României la fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Parlamentarii și-au tăiat pensiile speciale. Plenul comun a decis cu 382 de voturi „pentru” și 3 abțineri ca aleșii să primească doar sumele cuvenite, în funcție de contribuția lor în perioada în care au ocupat fotoliile din Legislativ.
Demnitarii au dorit astfel să arate că sunt dispuși să reformeze sistemul de pensii, o cerință urgentă din partea Bruxelles-ului și o condiție pentru accesul României la fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În plenul reunit, liderii din coaliția aflată la guvernare au explicat că eliminarea pensiilor speciale este absolut necesară, atât pentru accesarea fondurilor alocate prin PNRR, cât și pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, bazat pe contributivitate și fără discriminări.
Nicolae Ciucă, președinte PNL, a declarat: „Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Astfel, arătăm că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale. O astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem echitabil și sustenabil pe termen lung.”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat: „Este un lucru corect. Nu poți cere altor categorii să renunțe la privilegii dacă tu îți păstrezi acestea. Ați văzut că, cu o largă majoritate de 382 de voturi, am încheiat cu pensiile speciale ale parlamentarilor, urmând acum cumulul pensiei cu salariul. Și închidem în această săptămână, așa cum am promis, discuțiile privind pensiile speciale.”
Opoziția a reproșat totuși puterii că a tergiversat prea mult proiectele privind eliminarea pensiilor speciale.
În prezent, 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizații pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor. După un mandat, atunci când un parlamentar îndeplinește vârsta de pensionare și nu este reales, primește o pensie specială de peste 4.500 de lei net lunar. Dacă are două mandate încheiate, suma se apropie de dublu, iar după trei sau mai multe mandate, ajunge aproape la 11.000 de lei lunar. În total, statul plătește lunar 1 milion de euro pentru cei peste 800 de foști parlamentari.
Proiectul votat luni trebuie să treacă și de Curtea Constituțională a României, deoarece Asociația Foștilor Parlamentari a anunțat că va ataca legea în instanță.
Tot luni, deputații au votat proiectul de reformă a pensiilor speciale și pentru alte categorii, precum magistrații sau militarii, urmând ca marți senatorii să dea votul final asupra legii.