Conform prevederilor Planului National de Redresare si Reziliență, niciun angajat nu mai iese la pensie la varsta de 45 de ani, indiferent de domeniu.
Planul National de Redresare si Rezilienta ne intoarce la prevederile conform carora varsta de pensionare e aceeasi pentru toata lumea, indiferent ca ai avut o functie sau job intr-un sistem anume. Legislatia actuala permite pensionarea la 45 de ani pentru: politisti, pompieri, jandarmi, angajati din serviciile secrete, militari, magistrati si aviatori. Cu Planul National de Redresare si Rezilienta, nu-i de glumit. Conform prevederilor, Romania nu va mai avea pensionari „speciali”, la 45 de ani. În acest moment, avem mai multe domenii de activitate ce permit iesirea din campul muncii cu 20 de ani mai devreme decat in majoritatea situatiilor. Acest lucru va fi istorie. Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, cu 11.500 membri, a declarat că intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani va determina o situație fără precedent, cu efecte negative în sistemul de apărare din cauză că societatea se va confrunta cu o avalanșă de demisii și cereri de pensionare.
”În acest moment, vârsta de pensionare pentru polițiști/militari este de 60 de ani. Polițiștii/militarii care lucrează în condiții speciale de muncă (pirotehniști, parașutiști, operativi etc.) beneficiază de un spor de vechime ce variază în funcție de condițiile de muncă, respectiv de 3/6/12 luni la an care se reduc din vârsta de pensionare, dar nu mai mai mult de 13 ani. În traducere liberă, un polițist se poate pensiona cel mai de vreme la 47 ani, doar dacă a lucrat toată perioada de activitate exclusiv in condiții speciale de muncă. (…) Prin modificările preconizate, vom avea o avalanșă de cereri de pensionare a ultimilor polițiști care au rezistat dezinformărilor din ultimii ani cu privire la modificarea condițiilor de pensionare. Dar în același timp, vom avea și foarte multe demisii în condițiile în care această profesie nu mai este atractivă și nu mai are niciun fel de avantaj. Estimările noastre cu privire la numărul pensionărilor din Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv cele pe caz medical, le estimăm la peste 5000 de cereri.”
Jalonul pensiilor speciale din Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială a atras atenția României că nicio pensie specială nu trebuie să depășească veniturile din perioada de activitate. Pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute, iar perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii.