Un fenomen din ce în ce mai des întâlnit este utilizarea trotinetelor electrice, ca mijloc de transport. Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj transmite câteva recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de trotinete electrice.
Măsurile de prevenție a oricăror evenimente nedorite este una din preocupările principale ale polițiștilor sălăjeni. Astfel, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul principal Ioana Lavinia Lascău, a transmis câteva măsuri de prevenție unei categorii mai noi de participanți la traffic, utilizatorii de trotinete electrice.
”Utilizarea trotinetelor electrice, în special în mediul urban, a luat amploare, astfel că e importantă cunoașterea și respectarea regulilor de circulație ce se aplică acestei categorii de vehicule.
Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:
– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu trotinete electrice este de 14 ani.
– Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
– Pe trotinetele electrice nu se pot transporta pasageri, iar transportatea sau tragerea de orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic este interzisă.
– Trotinetele electrice trebuie să fie echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare, iar conducătorii acestora, atunci când circulă în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.”