Ministrul Petre Daea a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții constructorilor pentru obiectivele de investiții din domeniul irigațiilor aflate în diverse stadii de execuție, precum și cu beneficiarii direcți, respectiv fermierii, membri ai Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.
Ședința a avut ca scop principal punerea de acord cu toate părțile implicate pentru realizarea la timp a lucrărilor de investiții, astfel încât fermierii să fie la curent cu termenele de execuție asumate de către contractori.
Ministrul monitorizează stadiul de execuție a lucrărilor, astfel încât, cu implicarea fermierilor și a constructorilor, termenele de punere în funcțiune să fie respectate întocmai. De asemenea, este necesară o planificare riguroasă a viitoarelor investiții în zonele neirigate, pentru a da fermierilor predictibilitate în programarea înființării culturilor.
„Vreau să vă asigur că toate obiectivele de investiții sunt în atenția mea, pentru că avem la MADR tabloul de comandă. Astfel că, graficul de execuție al lucrărilor este urmărit îndeaproape, inclusiv la fața locului, când merg în teren. Am ținut foarte mult să avem discuții punctuale pentru fiecare zonă din țară, pentru ca lucrările de investiții să se încheie în termenele stabilite și să nu existe niciun fel de întârzieri”.
Petre Daea este de părere că toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii . Până în 2027, suprafața irigată a României ar urma să crească de la 1,8 milioane de hecare la 2,6 milioane de hectare, cu bani alocați de la bugetul de stat.
”Sunt două aspecte şi eu vreau să fie clare pentru toată lumea. Eu nu aştept după PNRR. Nu aştept pentru că avem lege din acest punct de vedere, avem bani bugetari, trebuie să îi folosim, cum altminteri am folosit şi banii de la Uniunea Europeană pe măsura 4.3 privind modernizarea sistemului secundar de irigaţii, în aşa fel încât să putem iriga culturile. Al doilea aspect: obiectivul major pentru noi este acela de a face reţeaua principală de irigaţii cu banii statului pe care îi avem şi avem aprobat prin lege acest program şi în acelaşi timp avem şi obligativitatea de a-l realiza”.
El a precizat că acum trebuie să executăm cât mai rapid lucrările de investiţii, nu să aşteptăm banii europeni. La discuții au mai participat directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel POPA, precum și Elena FILIP, directorul Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar.