După ce în cadrul întrunirii Sfântului Sinod din 6 februarie 2025 a fost aprobată în unanimitate propunerea de retragere a episcopului Petroniu Florea din funcția pe care o îndeplinea la Episcopia Sălajului, acesta a solicitat Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului să îi fie alocate condiții de magnat.
Sinodul este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, este prezidat de patriarhul României și este format din toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii, episcopii vicari și arhiereii vicari ai Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul Sfântului Sinod din 6 februarie 2025 a fost aprobată, în unanimitate, hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de retragere a lui Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod. De asemenea, până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Petroniu Florea a fost suspendat din funcţie în decembrie 2024, după ce, în octombrie, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii l-au acuzat pe vicarul Ionuţ Pop că şi-ar fi însuşit ilegal, din conturile Episcopiei Sălajului, aproximativ trei milioane de lei, în perioada 2020 – 2024, dar adevăratul destinatar al banilor ar fi fost episcopul Petroniu.
Încă din luna decembrie, enoriașii i-au transmis Mitropolitului Andreicuț că vor ca Petroniu să plece din Episcopie și au cerut vacantarea funcției, amenințând că vor organiza proteste pentru a obține demiterea. Ei au solicitat înlocuirea lui Petroniu cu un episcop nou, care să fie „cu smerenie și frică de Dumnezeu”.
Ca o formă de penitență pentru fostul episcop al Sălajului, acesta ar fi trebuit să fie trimis la o mănăstire, unde să ducă o viață smerită și cu frică de Dumnezeu.
Dar, ce a făcut Petroniu? Sursele noastre ne informează că acesta, nici mai mult nici mai puțin, a solicitat Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului să-i fie alocată casa episcopală, construită din banii episcopiei dar înmatriculată initial pe persoană fizică, autoturismul Audi Q7 cu tot cu șofer și o măicuță care să ajute la treburile gospodărești. Asta da viață de magnat! În felul acesta, Petroniu chiar va duce ”un trai în smerenie, așa cum este destinat adevăraților călugări.” Mai exact, Petroniu nu vrea să slujească, își dorește, așa cum a fost obișnuit, să fie slujit.
Ce urmărește, de fapt, Petroniu? Noi credem că vrea să rămână ancorat în viața ortodoxiei din Sălaj, de unde să facă și să răspândeacă dezbinare între preoți și credincioși. Aceasta este concluzia la care noi, la o socoteală simplă, ne-am gândit. Sau, poate, mai are de ascuns unele lucruri din vizorul celor care îl cercetează, iar prin rămânerea sa ” la locul faptei” i-ar fi cu mult mai facil.
Oricum, Biserica Ortodoxă Română a fost puternic afectată de scandalul provocat de faptele lui Petroniu, de felul în care acesta se raporta la preoții din episcopie și la credincioși. Considerăm că rămânerea acestuia în postura de favorit nu ar aduce, sub nicio formă, credibilitatea de care acum are nevoie Biserica Ortodoxă Română.