În luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut, pe total țară, a fost de 5.695 lei, cu 109 lei mai mic decât în luna aprilie 2021, câştigul salarial mediu nominal net, pe total țară, a fost de 3.492 lei, în scădere față de luna precedentă cu 69 lei. Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu nominal net s‐a înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, iar cea mai mică în hoteluri şi restaurante.
Câștigul salarial mediu brut, pe țară, în luna mai 2021 a fost de 5.695 de lei și cel net de 3.492.
În luna mai 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna aprilie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni s‐au înregistrat în următoarele sectoare: intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii (‐21,0%); activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale) (‐16,0%); telecomunicații (‐15,9%); activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare şi fonduri de pensii (‐14,1%); extracția minereurilor metalifere (‐8,2%); fabricarea autovehiculelor de tranport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (‐8,2%); fabricarea substanțelor şi a produselor chimice (‐7,6%); fabricarea altor produse din minerale nemetalice (‐7,3%); silvicultură şi exploatare forestieră; pescuitul şi acvacultura (‐7,2%); fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (‐6,9%).
În anumite activități economice s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna aprilie 2021, determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câștigului salarial mediu net s‐au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, față de luna precedentă, la nivel de secțiuni/diviziuni, s‐au înregistrat în: extracția cărbunelui superior şi inferior (+14,5%); extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (+14,5%); activități de servicii anexe extracției (+6,4%); transporturi aeriene (+4,6%); hoteluri şi restaurante (+3,4%).
În sectorul bugetar, în luna aprilie 2021, s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+5,3% ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administrație publică (+0,1%). În sănătate și asistență socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (‐0,8%).
Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.
Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele prețurilor de consum, în luna mai 2021, a fost de 97,6% față de luna precedentă şi de 105,8% față de luna mai 2020.
Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 226,6%, cu 5,7 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2021.
În contextul situației cauzate de pandemia COVID‐19, datele statistice infra‐anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabilitate, acuratețe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăților apărute în urma aplicării măsurilor economico‐sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg teritoriul României. Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar‐contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unități economico‐sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituțiile cu atribuții în domeniu, de suspendarea temporară a activității unui număr semnificativ de unități economico‐sociale sau chiar de încetarea activității unora dintre acestea. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaților pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale in vigoare.