Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat un proiect legislativ prin care autorităţile locale vor încuraja mobilitatea prin soluţii digitale şi ecologice de transport pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Începând cu 1 ianuarie 2026, în toate municipiile din România va fi obligatoriu Planul de mobilitate urbană durabilă.
Beneficiarii direcţi sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii, prin reducerea congestiei la nivelul oraşelor îmbunatațirea mobilității pentru desfăşurarea activităţilor zilnice atât ale locuitorilor, cât şi ale agenţilor economici.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2026, PMUD (Planul de mobilitate urbană durabilă) este obligatoriu pentru toate municipiile din România.
Potrivit proiectului, mobilitatea urbană durabilă reprezintă domeniul care asigură cadrul strategic şi operaţional pentru corelarea dintre planificarea şi dezvoltarea urbană şi transportul de persoane şi de mărfuri la nivelul cartierului, oraşului şi la nivelul teritoriului metropolitan.
„Scopul prezentei legi este de a stabili condiţiile necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient şi incluziv pentru realizarea unor condiţii mai bune de mobilitate în zonele urbane şi rurale, reducerea gazelor cu efect de seră din transporturi şi pentru creşterea siguranţei rutiere în zonele urbane, utilizând soluţii verzi şi digitale”, arată proiectul adoptat miercuri de către deputaţi.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este autoritatea de la nivel central responsabilă cu domeniul mobilităţii urbane durabile, numit în continuare ministerul de resort. În definirea şi implementarea politicii de mobilitate urbană durabilă, ministerul de resort colaborează cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu alte autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii conexe”, mai prevede iniţiativa legislativă.
Autorităţile administraţiei publice locale din municipii, oraşe şi comune, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sau zonele metropolitane mandatate de acestea, după caz, sunt responsabile de gestionarea mobilităţii urbane la nivel local într-un mod durabil, conform sursei citate.
ncepând cu 1 ianuarie 2026 PMUD este obligatoriu pentru toate municipiile din România”, mai prevede proiectul.
Conform iniţiativei legislative, „PMUD este realizat pentru unitatea administrativ-teritorială iniţiatoare şi poate fi realizat şi pentru teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale aflate în zona periurbană, teritoriul metropolitan, după caz.
Unde este constituită asociaţie de dezvoltare intercomunitară sau zonă metropolitană, după caz, PMUD se realizează de către asociaţie sau de către municipiu/oraş polarizator, în baza mandatului primit, pe teritoriul aferent unităţilor administrativ-teritoriale ce fac parte din asociaţie”.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.