Preşedintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, a afirmat că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului, menţionând că statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri.
Preşedintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, a precizat că va propune coaliţiei de guvernare „chibzuirea” cheltuielilor statului la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor din subordine.
„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice. Pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri(…)
Voi propune, în cadrul coaliţiei, ca o astfel de acţiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora. Banii alocaţi cheltuielilor în instituţiile statului vin de la cetăţeni şi de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum şi de un management substanţial îmbunătăţit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective”, a declarat liderul PNL.
Bugetul de stat înregistrează un deficit în creștere, cauzat de diferența între încasările efective și planificare. Pentru a acoperi această scădere și pentru a se încadra în ținta de deficit asumată de 4,4% din PIB, coaliția discută mai multe măsuri fiscale posibile – de la creșteri de taxe și impozite la scăderea unor cheltuieli de funcționare a statului.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a punctat că trebuie făcută o deosebire între propunerile lansate până acum în spațiul public și măsurile care vor veni în urma deciziei Guvernului în privința efortului de încadrare în deficitul bugetar.
„Tot ceea ce însemană măsură în momentul de față ar trebui să înceapă cu eliminarea cheltuielilor publice”, a mai subliniat Stroe.
Cu privire la măsurile care ar putea fi luate, reprezentantul PNL a explicat: „încadrarea în țintă de deficit anul acesta este o obligație, nu cred că e posibil vreun stat să poată să renegocieze acest lucru, dar dacă e , pentru noi ar fi un plus. Nu trebuie să pornim de la această premisă, este interesul nostru să ne încadrăm pentru a genera echilibru. E vorba despre crearea de spațiu fiscal pentru atragerea a cel puțîn următorilor doi ani 16 miliarde euro din zona PNRR. Nu aș pleca de la premisa că vom avea o țintă mai mare. Să așteptăm o analiză și propunerile concrete din Guvern. Un stat suplu este mult mai performant poate să își economisească banii”, a mai spus Stroe, excluzând concedierile din zona sistemului public, însă arătând că vor exista măsuri ce vizează TVA-ul.