Postul Crăciunului este unul dintre cele mai semnificative două posturi din an, având o durată de 40 de zile. A început în data de 14 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie 2023. Acest post nu se referă doar la abținerea de la mâncăruri dulci, ci și la înfrânarea de păcate și apropierea de Dumnezeu.
În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin nu doar de la dulciuri, ci și de la gândurile rele, invidie, cuvinte urâte și alte păcate, căutând purificarea atât fizică, cât și spirituală.
De-a lungul Postului Crăciunului, există câteva zile în care se practică dezlegarea la pește. Aceste zile includ 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), 25 și 26 noiembrie, 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 6 decembrie (Sfântul Nicolae), 7, 9, 10, 12, 16, 17 și 18 decembrie.
Zilele cu dezlegare la pește reprezintă o răsplată pentru credincioși și totodată aduc o sărbătoare pentru Iisus. În aceste zile, credincioșii pot savura bucate pe bază de pește, precum zacuscă de pește, saramură și altele.
Lăsata Secului pentru postul Crăciunului are loc pe 14 noiembrie și marchează ultima zi în care se poate consuma mâncare dulce. Tradițional, oamenii obișnuiau să organizeze mese copioase de Lăsatul Secului, servind carne, prăjituri și alte dulciuri.
După această masă specială, resturile erau adunate pe o față de masă, care era apoi scuturată spre răsărit a doua zi, în timp ce rosteau cuvintele: „Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.