Postul Crăciunului sau postul dinaintea Nașterii Domnului este unul dintre cele mai mari și mai importante posturi din tradiția ortodoxă.
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Potrivit calendarului ortodox, cu o zi înainte de intrerea în post, are loc Lăsata Secului, ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce, carne, ouă și brânzeturi.
În 2022, Postul Crăciunului începe marți, 15 noiembrie, și se încheie, sâmbătă, 24 decembrie. Astfel, timp de 40 de zile, credincioșii care aleg să țină post, trebuie să aibă grijă ce mănâncă, se roage, să participe la slujbe și să fie mai buni cu cei din jur. Postul Crăciunului amintește credincioșilor de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol.
Timp de 40 zile, oamenii trebuie să se abțină de la carne, lactate, ouă, ulei și vin. De asemenea, trebuie să se roage zilnic, să se apropie de Dumnezeu și să fie mai buni cu cei din jur.
Postul Crăciunului nu este atât de aspru ca postul Paștelui, pentru că sunt mai multe zile cu dezlegare la pește, la ulei și la vin.
Potrivit rânduielilor bisericești, în fiecare zi de sărbătoare și în sâmbetele și duminicile cuprinse între 21 noiembrie și 20 decembrie este dezlegare la pește.
Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, și pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.
Conform rânduielilor bisericești, postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual.
Astfel, Biserica Ortodoxă amintește că pentru a fi ținut corect, postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică.