Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a expus problema posturilor din sănătate. Potrivit oficialului, aceasta se va rezolva, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni, în cadrul ședinței de Guvern.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre problema posturilor din sănătate. „Încă de anul trecut am făcut aceste demersuri pentru sistemul de sănătate, aprobând, din câte îmi aduc aminte, 4.000 de posturi pentru Ministerul Sănătății și 1.000 de posturi pentru autoritățile publice locale. Acum, la nivelul Ministerului Finanțelor, memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care răspunde de rețeaua de unități sanitare, este elaborat. Sunt 5.000 de posturi care sunt solicitate pentru a fi scoase la concurs. Așteptăm și memorandumul de la Ministerul Sănătății și domnul prim-ministru va decide în ședința de Guvern demersurile care trebuie făcute mai departe și sigur problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni”, a declarat acesta, într-o conferință de presă.
Marcel Boloș a mai spus că, începând cu intrarea în vigoare a Ordonanței 115, principiul în sectorul public este că pentru fiecare post eliberat se organizează un concurs pentru ocuparea acestuia, fără necesitatea unui memorandum. În cazul în care există nevoi justificate pentru posturi suplimentare, în acest an se va aplica același mecanism, cu o justificare corespunzătoare.
„Vom încerca să soluționăm toate solicitările care vor veni de la ministere. Este un an, cum am spus, greu, cu o țintă de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o și cu angajamente pe care le avem față de Comisia Europeană prin programul de convergență. Sigur, marele lucru care este benefic pentru investiții, mai ales cele din fonduri europene, este că cel puțin la nivelul angajamentelor informale pe care le-am avut cu Comisia Europeană am reușit să păstrăm ținta de deficit bugetar în parametrii asumați”, a explicat el.
Întrebat câte posturi au fost solicitate de către toate ministerele, ministrul Finanțelor a răspuns că au fost înregistrate 33.000 de solicitări. A subliniat însă că sistemul de sănătate va avea prioritate.
„Celelalte fac obiectul analizelor noastre, pentru că, după cum ați văzut, ca să ajungi cu ritmul de cheltuială și să-l putem gestiona în mod corespunzător pentru oameni și pentru ca fondurile să fie cheltuite cu folos pentru serviciile publice va trebui să facem analiză separată pentru celelalte ministere în parte. La Ministerul Dezvoltării Regionale, care a adunat de la toate primăriile din țară, va trebui să vedem ce tipuri de posturi se cer ca să fie scoase la concurs. Sunt 5.000, din câte știu, în memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale. În cursul acestei săptămâni, în ședința de Guvern, va fi analizat memorandumul care vine cu aceste solicitări. Deci, noi avem cele două solicitări de la Ministerul Dezvoltării Regionale: unul pentru rețeaua de unități sanitare aflate în coordonarea autorităților publice locale și un al doilea memorandum care este din partea Ministerului Sănătății pentru rețeaua de unități sanitare. În ședința de Guvern din această săptămână se va lua în discuție și aici dl. prim-ministru decide”, a spus el.
Marcel Boloș a mai precizat că bugetul alocat cheltuielilor de personal pentru anul 2024 depășește suma de 120 de miliarde de lei. Fiecare minister de resort are responsabilitatea de a se conforma cheltuielilor de personal stabilite în bugetul său.
„Legea responsabilității fiscal-bugetare așa spune, cu subiect și predicat: că respectarea încadrării în cheltuiala de personal este în răspunderea ordonatorului de credite”, a transmis oficialul.