Masa de Paște ne va costa mai mult decât anul trecut. Producătorii anunță scumpiri între 10% și 30% la unele alimente precum carnea de miel și legumele de sezon. Fermierii reclamă că au costuri mai mari de producție cu motorina, utilitățile dar și cu hrana animalelor. Unele asociații cer autorităților controale pentru a preveni creșterile de preț speculative.
Anul acesta, de Paște, românii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru masa festivă: mielul de Paște va fi mai cu mult mai scump față de anul trecut. Primele luni din 2022 au adus scumpiri majore în toate sectoarele, de la energie, la combustibil și la alimente
Prețurile la îngrășăminte și carburanți au crescut foarte mult, ceea ce duce, automat, la creșterea prețului cărnii de miel. Iar dacă în 2021 kilogramul de miel se vindea cu 25 lei/kg, în 2022 o să se vândă cu minim 40-45 de lei/kg.
Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta. Crescătorii de oi reclamă că au cheltuieli mai mari cu furajele, cu energia electrică și gazele naturale. În plus, din cauza secetei, animalele sunt, în continuare, hrănite în saivane, pentru că nu au ce să pască pe camp.
Consumul de carne de oaie este mic în România, de numai 2,2 kg/cap locuitor, potrivit datelor INS, românii consumând, în general, carne de miel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar după cum se vede din statistici preferă carnea autohtonă.
Chiar și cu un preț crescut fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută, pentru că cea mai mare parte din mieii care nu vor fi cumpărați de Paște merg la export.
Creșterea prețului mieilor ”în viu” a crescut practic după ce s-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, cumulate cu creșterea prețurilor la motorină și benzină.
La rândul lor, comercianții de carne din piețele locale susțin că la un asemenea preț nu prea sunt încurajaţi să aducă la vânzare cantități prea mari de carne de miel și vor miza anul acesta pe vânzări mai bune la carnea de porc, de vită sau cel mai mult carnea de pui.
Și legumicultorii anunță scumpiri tot din cauza cheltuielilor mai mari de producție.
Produsele de panificație s-au scumpit deja. În unele magazine cea mai ieftină franzelă costă acum 2 lei. Și litrul de lapte se vinde acum la poarta fermei cu un preț mediu între 1,5 lei și 1,7 lei. Reprezentații asociațiilor de producători cer autorităților controale pentru a preveni scumpirile speculative.
Cei mai afectați sunt consumatorii, în condițiile în care prețurilor unor alimente au crescut deja de la începutul anului.
De asemenea, a crescut și prețul ouălor la crescătorii particulari. Un ou ecologic se vinde în prezent cu 1 până la 1,5 lei, în funcție de oraș, dar este de așteptat ca prețul să crească înainte de Paște până la 2022. Prețul ouălor rămâne mult mai mic în magazine, însă vorbim despre ouă provenind de la găini crescute în ferme mari.
Pentru a preveni noi scumpiri după Paște, fermierii cer autorităților un sprijin financiar mai mare de 3 lei pentru litrul de motorină și subvenții pentru achiziția de îngrășăminte chimice, ale căror prețuri sunt acum chiar și de patru ori mai mari decât în 2021.
Data la care se sărbătorește Paștele este diferită de la an la an. În Calendarul Ortodox pentru anul 2022, Paștele pică pe 24 aprilie 2022. Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022.