Actul normativ care prevede că din sumele alocate din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive, minim 30% din cuantumul aprobat să fie direcţionat pentru susţinerea activităţii sportive şi promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivel de copii şi juniori nu este respectat de Primăria Zalău. Consilierii municipali ai PNL arată că, în fapt, conducerea SCM Zalău a alocat anul acesta doar 19 la sută din banii clubului pentru toate secțiile de copii și junior.
Chiar dacă Clubul Sport Municipal Zalău a fost înființat pentru a sprijini copiii și juniorii care practică sport în municipiul Zalău, se pare că lucrurile stau complet diferit în realitate. După ședința Consiliului Local din 8 decembrie 2023, consilierii PNL ai municipiului Zalău au fost indignați de faptul că municipalitatea nu respectă copiii și juniorii, practic, viitorul sportiv de performanță. Consilierii municipali ai PNL Zalău au transmis, printr-un mesaj pe pagina de socializare că:
”Primăria Zalău continuă să pompeze bani grei în Sport Club Municipal Zalău și doar „mărunțiș” către echipele de juniori, în ciuda celor transmise de municipalitate în ședințele anterioare și pe rețelele de socializare!
Motivația, una halucinantă, a fost lansată în ședința consiliului local de astăzi: legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea bugetului destinat echipelor de juniori!!
La fel de supărător este și faptul că acestui club sportiv au fost alocate, anul acesta, circa 10 milioane de lei pentru a aduce performanță, în timp ce investițiile pentru dezvoltarea Zalăului abia se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei.
Totodată, administrația locală, implicit conducerea SCM Zalău susține sus și tare că fondurile clubului sunt repartizate cu precădere secțiilor de copii. În fapt, a alocat anul acesta doar 19 la sută din banii clubului, deși legea prevede un minim de 30 de procente pentru juniori.
Conducerea primăriei dă din umeri și se scuză doar prin faptul că această nerespectare a legii nu este sancționată.
În acest fel, cei aproximativ 400 de copii care frecventează secțiile clubului sportiv sunt privați de drepturile cuvenite prin lege.
Mai mult, acest SCM Zalău continuă să fie o enigmă pentru cei care vor să afle cum sunt împărțite cele aproximativ 10 milioane de lei alocate clubului pentru anul în curs din banii contribuabililor.
În bugetul defalcat, dacă se poate spune așa, care ar fi trebuit actualizat până la această dată pe site-ul oficial al clubului, peste 4,7 milioane de lei apar incluse la rubrica „alte cheltuieli și servicii”. Dacă vorbim de transparență, lucru cerut constant de consilierii liberali din Consiliul Local Zalău, aceste date continuă să fie ținute la secret.
Având în vedere cele menționate, consilierii liberali s-au abținut astăzi să voteze rectificarea bugetară care include încă o majorare a bugetului SCM Zalău.”
La performanța sportului românesc s-a gândit fostul ministru al sportului, Eduard Novak, care a emis un act normativ cu intenția sprijinirii sportivilor români și a direcționării corecte a fondurilor cheltuite de administrațiile publice locale pentru sport. Nu de alta, dar iată că România, care continuă în campionatele interne să crească sportivii altor țări, nu mai are performanțe notabile în competițiile internaționale.
Actul normative emis la vremea respectivă de ministrul Eduard Novak are ca obiect de reglementare completarea art. 18 (1) din Legea nr.69/2000, astfel încât din sumele alocate din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive, minim 30% din cuantumul aprobat să fie direcţionat pentru susţinerea activităţii sportive şi promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivel de copii şi juniori.
Anterior, ministrul Eduard Novak a declarat că proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor este binevenit:
„Mă bucur că a fost adoptată această lege, pentru că, dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani cu cluburile municipale, vedem că primarii s-au grăbit să înfiinţeze cluburile acestea pentru a putea concura în liga I sau liga a II-a, dar, neavând cunoştinţă în domeniul sportului, nu au investit bani deloc în copii şi juniori. Aveau echipa de seniori şi absolut nimic la nivel de copii şi juniori, nu au creat secţii speciale. Odată cu această regulă de acordare a 30% din suma pe care o alocă sportului către copii şi juniori primăriile vor fi obligate să investească şi la nivel de copii şi juniori. Eu aş plusa la această reglementare prin Strategia Naţională pentru Sportului, astfel încât o cotă parte din investiţiile în sport să fie direcţionate către sporturile prioritare. Deci vor fi 10 sporturi individuale, plus sporturile de echipă. Pentru că este important ca toate forţele noastre să fie îndreptate către această direcţie. Şi atunci, oricine aplică pentru aceste programe de la consiliile locale, trebuie să investească la copii şi juniori. ”
Însă, ce folos de toate aceste reglementări dacă … sunt fără sancțiuni???