Statul împrumută primăriile ca să nu piardă fondurile finanțate de Uniunea Europeană. Câți bani pot lua orașele sau comunele, aflați din materialul următor.
Peste trei mii de proiecte cu bani europeni riscă să nu fie finalizate, pentru că autoritățile locale nu reușesc să asigure co-finanțarea lor. Primarii spun că s-a ajuns aici pentru că prețul materialelor de construcții a crescut, la fel și costul forței de muncă. Sunt diferențe mari între valorile actuale și cele de la depunerea documentației pentru acordarea finanțării europene. Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării prevede însă împrumuturi de cel mult un milion și jumătate de lei pentru orașe.
Ca să nu se ajungă în această situație, Ministerul Dezvoltării a pregătit un proiect de ordonanţă de urgență. Potrivit proiectului, autoritățile locale ar putea lua împrumuturi de la Trezoreria Statului.
Dacă ordonanța va fi aprobată, primăriile care se împrumuta vor avea la dispoziţie cel mult cinci ani ca să ramburseze banii și să achite dobânzile aferente.
Valoarea maximă a împrumuturilor ce pot fi autorizare pentru o unitate administrativ teritorială:
-1 milion lei pentru comune;
-1,5 milioane lei pentru orașe;
-2,5 milioane lei pentru municipii, altele decât cele reședință de județ;
-7,5 milioane lei pentru municipii reședință de județ și sectoarele municipiului București;
-7,5 milioane lei pentru județe.
Autostrada Zimbor-Poarta Sălajului aproape de finalizare
Secțiunea de autostradă cuprinsă între Zimbor și Poarta Sălajului este aproape de finalizare. Anunţul a fost făcut de directorul Companiei...
Citește mai mult