Mai puțin de o treime din candidații înscriși la sesiunea de toamnă a bacalaureatului au reușit să promoveze. Iar procentul e în scădere față de anul trecut.
Ministerul Educației a publicat rezultatele înregistrate în sesiunea august 2023 a examenului naţional de bacalaureat – înainte de contestaţii.
Rata cumulată de promovare (rezultate inițiale – toate promoțiile) este 29,8%. Rata de promovare pentru promoția anului curent este 31,2%, respectiv 26,8% pentru promoțiile anterioare.
La probele scrise au fost prezenți 28.558 de candidaţi din totalul celor 33.974 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 67 de candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).
Dintre cei 8.500 de absolvenți care vor primi diploma, peste 6.000 sunt din promoția curentă. A fost primul an când comisiile de corectare nu au primit tezele fizic, ci pe o platformă online. Mulți dintre cei care au ratat examenul a doua oară spun că se înscriu la post-liceale. Alții își caută o slujbă. Tinerii pot cere ajutor și la Forțele de Muncă. Au dreptul la consiliere gratuită, inclusiv pentru a deveni ucenici.
În județul Sălaj, rata cumulată de promovare (promoția curentă și promoțiile anterioare), înainte de contestații, este 28, 07% ( față de 35, 50% în sesiunea de toamnă din 2022), iar la nivel național rata este 29, 80% (față de 32,5% în toamna anului 2022). Pentru promoția curentă, rata de promovare este 30, 25%, iar pentru promoțiile anterioare 23, 08%. Au promovat 96 candidați, dintr-un total de 342 candidați prezenți. Dintre aceștia, 72 candidați provin din promoția curentă, iar 14 candidați sunt din promoțiile anterioare. Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi afișate, în data de 29 august 2023.
Cei care ratează primele două încercări vor avea nevoie de multă voință, să ia examenul în următoarele sesiuni. Vor fi nevoiți să plătească o taxă, care acum este aproape 450 de lei. Doar 29,8% dintre candidații celei de-a doua sesiuni au luat peste 6.
Cei care nu au reușit să promoveze nici de data aceasta, mai au încă zece luni până la următoarea încercare. Până atunci, ar trebui să se înregistreze cât mai repede la forțele de muncă. Dacă vor reuși să se angajeze în 60 de zile de la absolvire, vor avea o primă de inserție de 1.800 de lei. Dacă nu, primesc ajutor de șomaj o jumătate de an, 300 de lei lunar. Și mai există o variantă cu beneficii imediate și pe termen lung. Un contract de ucenicie, încheiat cu unul dintre angajatorii cu care colaborează Forțele de Muncă. Aceștia beneficiază de 2.250 de lei lunar de la stat, pentru a-l susține pe ucenic, iar tânărul are salariu din prima zi.