Românii care au investit în instalații care produc energie verde pot fi scutiţi de plata impozitului pe locuințe. Modificările apar în noul cod fiscal și au intrat în vigoare la începutul anului. Decizia este lăsată însă la primării, care pot vota în consiliile locale o scutire sau reducere de taxe. Pentru moment, în România doar în două orașe au fost aplicate noile modificări.
Cu scopul de a-i încuraja pe oameni să investească în surse de energie regenerabilă, scutirea de la plata impozitului pe locuințe este o măsură des întâlnită în străinătate. Din ianuarie 2023, și autoritățile din țara noastră au posibilitatea să acorde astfel de facilități, potrivit modificărilor aduse noului cod fiscal.
Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea taxelor pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.
Potrivit art. 456 alin.(2) din Legea nr.227/2015, consiliile locale pot hotărâ să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri în funcție de oportunitățile de dezvoltare ale comunităților locale, la un moment dat.
Potrivit prevederilor art. 456 alin. 2 lit. h¹) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, introdus prin Legea nr. 370/2022 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, s-a introdus posibilitatea acordării scutirii/reducerii la plata impozitului/taxei pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creşterea performanţei energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice.Conform prevederilor art. 3(1) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie Sistemul de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, denumit în continuare sistem de promovare, stabilit prin prezenta lege se aplică pentru energia electrică livrată în reţeaua electrică şi/sau la consumatori, produsă din:
- a) energie hidraulică utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW;
- b) energie eoliană;
- c) energie solară;
- d) energie geotermală;
- e) biomasă;
- f) biolichide;
- g)biogaz;
- h) gaz de fermentare a deşeurilor;
- i) gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.
O scutire totală a taxelor pentru locuințele care își produc din surse proprii energia se aplică în Constanța. În orașul de la malul mării, locuitorii care își depun documentele până la finalul lunii martie vor fi scutiți de la plata taxelor și pentru anul 2023, iar cei vor depăși acest termen, nu vor plăți impozit pentru anul 2024. Decizia a fost luată anul trecut și este supusă la vot anual.
Normele spun că trebuie să fii proprietarul clădirii, că trebuie să fi realizat această investiție pe cheltuială proprie, investiția trebuie să fie recomandă de un auditor energetic și prevăzută în certificatul energetic.
În schimb, locuitorii din Cluj- Napoca au o reducere de 50 la sută la plata impozitului. Specialiștii susțin că astfel de măsuri trebuie implementate la nivelul tuturor primăriilor, astfel încât să îi determine pe oameni să investească în sisteme moderne de producere a energie. Anul trecut, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, în România erau peste 40 de mii de prosumatori. Mai bine de jumătate şi-au cumpărat panourile fotovoltaice din banii lor.