Persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, dar și angajații din domeniile esențiale se vor putea vaccina împotriva COVID-19, începând din 15 ianuarie, după ce se vor înscrie pe platforma de programare. Înscrierea se poate face fie personal, fie de către apartinători ori de medicul de familie, iar în cazul lucrătorilor din domeniile esențiale, de către angajator.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie.
În etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale. În categoria bolnavilor cronici, pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, au fost incluși pacienții diagnosticați cu diabet zaharat, persoanele cu obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli cronice renale, boli pulmonare cronice, persoane cu afecţiuni oncologice, boli autoimune, imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, şi inclusiv persoanele cu infecţie HIV-SIDA.
În cazul celor care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, programarea se face prin medicul de familie.
Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.
Pentru a doua etapă vor fi operaţionalizate 750 de centre, cu peste 1.700 de puncte de vaccinare.