Ministerul Finanţelor a lansat în transparență decizională proiectul de lansare a Programului IMM Plus, prin care se vor acorda IMM-urilor credite pentru investiții sau pentru continuarea activității. Bugetul alocat este de 12,5 miliarde de lei.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş a apreciat că Programul IMM Plus este unul dintre cele mai de succes programe implementate de România până acum, care oferă IMM-urilor libertatea să ia acele decizii care să le asigure dinamica pozitivă în ceea ce priveşte creşterea numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri, a profitului net şi a marjei de profit raportate la vânzări.
Datele ne-au arătat că firmele care au beneficiat până acum de finanțare cu ajutorul garanțiilor oferite de Ministerul Finanţelor au raportat o creștere medie a veniturilor de 9%. Concret, 9 din 10 companii beneficiare de garanții de stat au raportat creșteri ale venitului, a explicat ministrul Marcel Boloș.
„Am decis să continuăm unul dintre cele mai de succes programe implementate de România până acum, pentru a oferi IMM-urilor libertatea să ia acele decizii care să le asigure dinamica pozitivă în ceea ce priveşte creşterea numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri, a profitului net şi a marjei de profit raportate la vânzări. Datele ne-au arătat că firmele care au beneficiat până acum de finanţare cu ajutorul garanţiilor oferite de MF au raportat o creştere medie a veniturilor de 9%. Concret, 9 din 10 companii beneficiare de garanţii de stat au raportat creşteri ale venitului. Tocmai de aceea am alocat 12,5 miliarde de lei pentru IMM PLUS, pentru a continua să susţinem şi să încurajăm dezvoltarea IMM-urilor şi a mediului de afaceri în ansamblu”, a explicat ministrul Marcel Boloş.
Programul IMM PLUS prelungeşte măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2 milioane de euro la 2,25 de milioane de euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 de euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare şi de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.
Peste 9.000 de antreprenori români care au fost afectați de creșterea masivă a ROBOR vor primi 86,5 mil. lei, prin IMM INVEST. Beneficiarii pot depune cereri până la data de 30 iunie 2024, iar plățile se vor efectua până la finele lui 2025.
De asemenea, vor fi sprijiniți și peste 4.000 de transportatori români prin compensarea creșterii prețului la combustibil. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei.
„Sunt două măsuri care arată că Ministerul Finanțelor se concentrează să ofere sprijin eficient și direct pentru mediul de afaceri. Aceste acțiuni arată că nu venim doar cu declarații de intenție, ci reflectă hotărârea noastră de a stimula și susține dezvoltarea antreprenoriatului în România”, a transmis ministrul liberal Marcel Boloș.