Proiectele legilor Educației ajung pe masa Guvernului, în ședința care va avea loc la Palatul Victoria. Proiectele au fost îndelung dezbătute atât în mediul politic, cât și în sistemul de educație din România.
Proiectele de legi ale educației au fost publicate in 27 februarie 2023, și lansate în dezbatere publică de către ministra Ligia Deca, la aproape 5 luni de la preluarea mandatului de ministru.
Ele au fost prezentate la finalul lunii trecute de ministrul Educației, Ligia Deca, și cuprind, printre altele, şi schimbarea modului în care sunt examinaţi elevii care termină gimnaziul și liceul.
În cazul admiterii la liceu, pe lângă media de la Evaluarea Naţională se va putea introduce şi un concurs, acolo unde există cerere, însă pentru cel mult 60% dintre locuri. Iar examenul de Bacalaureat ar urma să aibă mai multe probe, în funcție de profilul elevului.
Noile Legi ale Educației introduc portofoliul educațional al elevului. Adică fiecare copil va avea, încă de la grădiniță, un fel de CV cu note și rezultate la diferite activități extrașcolare. În felul acesta, diriginților și consilierilor școlari le va fi mai simplu să îi orienteze pe elevi către liceul potrivit.
Liberalii arată că noua lege prevede majorarea numărului de consilieri şcolari până la ţinta de un consilier la 800 de elevi. Astfel, prin întărirea rolului consilierului şcolar, se va afla din timp direcţia potrivită pentru capacităţile elevului.
„Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege a învăţământului preuniversitar este apariţia portofoliului educaţional, care urmăreşte activitatea elevului din grădiniţă până la bacalaureat. Va conţine toate mediile anuale, certificatele obţinute şi rezultatele de la evaluări naţionale”, afirmă PNL într-o postare.
„Avantajul apariţiei portofoliului educaţional şi a întăririi rolului consilierului şcolar este aflarea din timp a unei direcţii potrivite pentru capacităţile elevului. Astfel, se vor evita situaţiile în care părinţii selectează un profil de liceu care nu corespunde cu înclinaţiile copilului, iar la absolvirea liceului, tânărul îşi va alege drumul în viaţă bazându-se pe sfaturi profesioniste şi argumentate”, mai afirmă PNL.
Pentru a-i încuraja pe elevi să vină la școală, iar pe părinți să-i trimită la ore, începând cu anul școlar următor, ministrul Ligia Deca propune câteva programe: „Masa sănătoasă”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, în 150 de școli, pentru un milion de beneficiari.
De asemenea, proiectele „Școala după Școală” și „Învățare Remedială”, cu finanțare din bugetul autorităților locale sau fonduri externe nerambursabile, au scopul să remedieze sau să aprofundeze cunoștințele dobândite în timpul orelor. Potrivit Ministerului Educației, au prioritate unitățile vulnerabile din perspectiva abandonului școlar.
Dacă vor fi avizate de Guvern, legile urmează să ajungă în Parlament, acolo unde vor fi dezbătute înainte să se ajungă la forma finală.