Premierul Nicolae Ciucă vrea ca proiectul de buget pe 2023 să fie adoptat în Guvern până la data de 27 octombrie, astfel încât să treacă luna viitoare în primă lectură la guvern, iar în noiembrie să fie trimis la vot în Parlament.
Premierul Nicolae Ciucă i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice să termine proiectul legii bugetului pentru anul 2023 până în octombrie , astfel încât să treacă luna viitoare în primă lectură la guvern, iar în luna noiembrie să fie trimis la vot în Parlament.
„Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea acțiunilor din PNRR. Totodată, gestionăm atent deficitul bugetar și inflația, pentru a găsi resursele bugetare pentru mărirea salariilor, a pensiilor și pentru măsurile necesare protejării populației vulnerabile.(…) Tot în urma analizelor desfășurate atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul coaliției, am decis că Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor vor veni, în ședința de guvern de săptămâna viitoare, cu măsurile pe care le vom adopta pentru compensarea prețului la carburant. De asemenea, pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire vom adopta un act normativ până la sfârșitul acestei luni.(…) În ceea ce privește eficientizarea energetică, Ministerul Mediului va veni cu o măsură specifică de sprijinire a populației în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, dar și cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale. Consolidăm pachetul soluțiilor guvernamentale cu noi măsuri care vin în sprijinul cât mai multor cetățeni și oferă susținere mai consistentă sectoarelor economice”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina oficială de socializare.
Proiectul de buget include bugetul de stat, cel de sănătate și pe cel de pensii, plus bugetele locale. De asemenea, acesta include proiecțiile de venituri și cheltuieli, dar și estimarea de deficit bugetar. România și-a asumat în fața Comisiei Europene reducerea deficitului bugetar la 3% în anul 2024. În acest an, deficitul este previzionat să fie de 6,24% din Produsul Intern Brut (PIB). De regulă, în ultimii ani proiectul de buget era aprobat cu întârziere, ori în ultimele zile ale lunii decembrie, ori la începutul anului următor.