Aproximativ 1.500 de susţinători şi parlamentari AUR s-au strâns marţi în zona Palatul Parlamentului, pentru a protesta faţă de introducerea certificatului verde COVID şi a restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Circulaţia în zonă a fost blocată. Mai multe forţe ale Jandarmeriei au fost trimise în zonă pentru asigurarea ordinii publice, în contextul în care circa 100 de persoane au pătruns în curtea Palatului Parlamentului.
Zeci de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului, marţi, după ce au înconjurat clădirea, ei protestând faţă de introducerea certificatului verde.
Printre protestatari sunt şi susținători AUR au intrat în curtea Palatului Parlamentului, după ce au spart cordonul de jadarmi. Este vorba despre participanții la protestul anunțat de AUR față de introducerea certificatului verde și de impunerea restricțiilor COVID. De asemenea, un alt grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat. Incidentele au avut loc marți, la mai multe intrări ale clădirii Parlamentului, fiind mobilizaţi oameni din întrega ţară care participă la acest protest. Jandarmii au fost la faţa locului şi au încercat să păstreze ordinea.
De asemenea, în timpul protestului mai multe maşini au fost distruse, iar altele au fost vandalizate cu spray pentru graffiti. Ambasadorul SUA și ambasadorul Japoniei au fost blocați în Parlament, din cauza protestatarilor agresivi. Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate în curtea Senatului de protestatarii AUR.
Guvernul României a reacționat față de evenimentele de la Palatul Parlamentului. “Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă prevede că angajații au la dispoziție 5 opțiuni – vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Potrivit celei mai recente forme a proiectului, angajații nevaccinați primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa.
Certificatul urmează să fie cerut la locul de muncă dacă numărul cazurilor de COVID-19 crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național. Se renunță la el atunci când numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar incidența COVID la nivel național este sub 1 la mie.
Sunt exceptați angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajați, care nu au interacțiuni directe cu clienții, și angajații care lucrează de acasă.
Proiectul de lege trebuie să fie modificat de Parlament, unde pot fi aduse noi modificări.