În data de 14 decembrie 2023, a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău în vederea exprimării unui punct de vedere cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri față de preconizatele măsuri legislative de natură să afecteze drepturile personalului din sistemul justiției.
Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea unei forme concrete de protest constând în amânarea judecării cauzelor începând cu data de 14.12.2023, pe durată nedeterminată, cu excepția următoarelor cauze urgente.
În materie penală vor fi judecate cauzele cu privire la incidente procedurale; cauzele de competența judecătorului de drepturi și libertăți; cauzele cu măsuri preventive; cauzele având ca obiect măsurile de siguranță cu caracter medical; cauzele având ca obiect măsurile asiguratorii; cererile de liberare condiționată; cererile cu privire la prelungirea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice; cauzele privind faptele de natură penală în care există riscul intervenirii prescripției răspunderii penale. Totodată, vor fi judecate contestațiile la executare ce ar putea conduce la diminuarea perioadei de detenție și punerea în libertate a persoanei condamnate, precum și contestația în anulare dacă s-a invocat prescripția răspunderii penale.
În materie civilă vor fi judecate cauzele cu privire la emiterea ordinelor de protecție; ordonanța președințială; asigurarea dovezilor; suspendarea executării silite; suspendarea provizorie a executării silite; măsurile asigurătorii; internarea medicală nevoluntară; confirmarea încetării internării medicale nevoluntare; situația juridică a minorului – delegare temporară a autorității părintești; încuviințarea executării silite; suspendarea executării hotărârii; incidentele procedurale; tutela specială; consilierea judiciară; tutela, inclusiv tutela – autorizare acte tutore și curatela.
De asemenea, la ședința Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău, s-a stabilit că aceștia vor susține în integralitate scrisoarea deschisă adoptată de către președinții curților de apel din țară, comunicată instanței în data de 14.12.2023 și dată publicității, Comunicatul transmis de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la poziția CSM în raport cu preconizatele măsuri legislative de natură să afecteze drepturile personalului din sistemul justiției, precum și Solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii adresată Ministrului Justiției.
Totodată, judecătorii din Zalău solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională, conform art. 146 lit. e din Constituția României. Judecătorii din Zalău solicită și președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, în calitate de ordonator principal de credite, să întreprindă demersurile necesare în vederea alocării fondurilor necesare plății integrale a drepturilor salariale stabilite prin acte administrative pentru personalul din cadrul Autorității Judecătorești, în contextul aprobarii bugetului pentru anul 2024.
Având în vedere măsurile adoptate prin hotărârea din 14 decembrie 2023, se constată că, în lipsa modificării circumstanțelor avute în vedere la adoptarea hotărârii, nu se impune convocarea unei noi Adunări Generale a judecătorilor pentru data de 19.12.2023, așa cum s-a stabilit inițial prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor nr. 6 din data de 11.12.2023, pentru reevaluarea măsurilor adoptate prin această din urmă hotărâre, măsuri care se mențin.
Hotărârea judecătorilor din Zalău a fost adoptată ținând cont de conținutul scrisorii deschise adoptate de către președinții curților de apel, comunicată instanței în data de 14.12.2023 și dată publicității, conținutul Comunicatului dat publicității de către Consiliul Superior al Magistraturii, cuprinsul solicitării Consiliului Superior al Magistraturii adresată Ministrului Justiției și însușind argumentele expuse în documentele anterioare, precum și proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor în data de 13.12.2023.
Arătăm că art.VIII din proiectul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscale și bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicat de Ministerul Finanțelor, este de natură a încălca independența justiției din perspectiva componentei financiare și de a afecta statutul constituțional al judecătorilor, nesocotind art.124 alin. 3 și art.133 alin.1 din Constituția României, republicată, precum și stabilitatea financiară și statutul personalului auxiliar de specialitate, instituind o gravă atingere a dreptului de proprietate al creditorilor din sistemul judiciar, cu încălcarea art. 44 din Constituție și art.1 din Protocolul nr. 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Totodată, s-a apreciat de către judecătorii din România că acest proiect creează o situație discriminatorie, cu încălcarea art.16 din Constituția României și art.14 CEDO, puterea executivă nesocotind în mod nepermis efectele hotărârilor judecătorești definitive, fundament al statului de drept, fiind încălcat principiul separației puterilor în stat garantat de art.1 alin. 4 din Constituția României, republicată.