PSD susține introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii. Ei susțin că o astfel de taxă este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor.
Social-democrații afirmă că „Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu”, susțin social-democrații într-un comunicat de presă. Taxa de solidaritate vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care „își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat”
Potrivit acestora, taxa de solidaritate va avea următoarele caracteristici:
– va fi aplicată companiilor cu cifra anuală de afaceri de peste 100 milioane euro
– Aceste companii vor continua să plătească impozitul pe profit actual de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri
– Regula va permite și excepții în cazul companiilor mari care, din motive obiective, au înregistrat un an fără profit.
Social-democrații arată printr-un comunicat că:
„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.”
Pe de altă parte, liberalii nu susțin taxa de solidaritate pentru marile companii, propusă de PSD, spune primvicepreședintele liberal Dan Motreanu. O astfel de taxă ar duce la creșterea preţurilor, inclusiv la multe produse de bază, iar în final cei afectați vor fi tot românii.
Vicepreședintele Dan Motreanu arată că:
„Nu susținem creşterea unor taxe. Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri”, a scris Motreanu pe Facebook. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii „este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu știu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ și prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”.
PSD vrea ca modificările fiscale să fie adoptate în acest an, dar să intre în vigoare în 2024. Important de menționat că o decizie finală nu a fost luată, propunerea urmând a fi discutată cu partenerii din coaliția de guvernare, PNL și UDMR.