În primul meci oficial din acest sezon, CFR Cluj a remizat pe terenul lui Pyunik Erevan, scor 0-0, în turul 1 preliminar din Champions League. Ardelenii au dominat-o complet pe campioana Armeniei, au avut ocazii mari și o bară.
Dan Petrescu a anticipat desfășurarea încâlcită a meciului de la Erevan și lipsa golurilor. Calitatea de prezicător nu-i e de ajuns, e nevoie ca antrenorul să-și imagineze o victorie în retur și să știe cum s-o programeze.
Petrescu a avut un pic dreptate în comentariile despre Pyunik, armenii au arătat contra CFR-ului mai bine decât s-ar fi așteptat un necunoscător tentat să eticheteze fotbalul de la Erevan ca pe unul slab. Sau poate că tocmai echipa lui le-a făcut pe gazdele deloc strălucitoare să pară mai bune decât ar fi de fapt.
Pyunik a intrat pe teren speriată de forța campioanei României și s-a baricadat cu cinci fundași pe care i-a ținut în mai tot timpul aproape de poartă. Au existat momente în care armenii au prins curaj când simțeau că românii nu-i asediau așa cum crezuseră ei și au mai încercat să speculeze pe contraatacuri spațiile care mai apăreau între liniile lui Petrescu.
Jucatorii de la Pyunik+ au reușit uneori să mute mingea curat, în general către vârful Otubanjo, un african mai preocupat de atingeri de free-styler decât de căutarea porții. De la CFR, Roger a avut cea mai bună ocazie din prima parte, un șut din apropierea porții, pe care portarul Iurcenko l-a blocat spectaculos. Brazilianul trimisese mingea exact pe direcția goalkeeperului, așa că nu a fost aproape de gol.
Cu mult mai aproape s-a aflat Debeljuh spre finalul partidei, croatul a dat mingea în bară în secvențe de joc în care Clujul domina clar și dezmințea seninătatea cu care Mister Dan anunțase în conferința de dinaintea partidei că „am putea chiar să pierdem la Erevan, din moment ce calificarea va fi hotărâtă sigur în meciul din România”.
În realitate, diferența de cote, de bugete, de pretenții i-a obligat pe CFR-iști să forțeze pentru o victorie împotriva adversarului care le-a fost inferior după toate criteriile pe care le-ar lua cineva în seamă pentru o comparație.
Doar pe teren nu a fost clară superioritatea românilor. Ceea ce nu e grav, măcar deocamdată. Petrescu a avut dreptate când a anticipat un joc închis, cu goluri puține sau deloc. Dar un mare merit de prezicător nu are, din moment ce fiecare meci al oricărei echipe pe care o antrenează el arată așa cum l-a descris pe acesta din Erevan înainte să-l fi jucat. Dan și ai lui au mutat la Cluj emoțiile pentru calificare și pentru banii europeni.
4-3-3 a fost sistemul favorit din Gruia în ultimii ani. În Armenia, CFR a început cu modulul 4-2-3-1, în special pentru a-i face loc în echipă playmakerului venit în această vară, Vito Hammershoy-Mistrati. Fostul jucător de la Randers a fost activ, a avut și o șansă de a marca în minutul 5, dar, per total, n-a impresionat la debut, fiind înlocuit în minutul 64 cu Jefte. De-atunci, CFR a evoluat în 4-4-2.
În 4-2-3-1, alături de Boateng, la „închidere” a apărut Cvek, croatul ajuns la CFR în iarnă. Rezervă sezonul trecut, el l-a înlocuit în primul „11” pe Bordeianu. Cu un aport ofensiv mai însemnat decât al mijlocașului român, fostul fotbalist de la Zorya Lugansk n-a ieșit în evidență în această seară, fiind autorul unei prestații gri.
Dan Petrescu (54 de ani), antrenorul lui CFR Cluj, a avut parte de o „conferință-fulger” după meciul tur cu Pyunik Erevan din runda 1 preliminară a Ligii Campionilor, încheiat la egalitate, 0-0.