Ministrul Sănătății Alexandru Rafila preconizează că săptămâna viitoare se vor înregistra 70.000 de cazuri de COVID-19. El crede și că la începutul lunii august vor fi în fiecare zi în jur de 10.000 de infectări.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că săptămâna viitoare se vor înregistra, probabil, în jur de 70.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, urmând ca la începutul lunii august media zilnică să fie de 10.000 de îmbolnăviri.
„În ceea ce priveşte prognoza, am ajuns la 44.000 de cazuri în ultima săptămână (18 – 24 iulie). Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla, este doar o estimare, în jurul cifrei de 70.000 de cazuri. Adică acea medie de 10.000 de cazuri pe zi va fi înregistrată în primele zile la începutul lunii august. (…) Vom vedea unde se va opri creşterea. Estimările noastre iniţiale arătau undeva în jurul datei de 15 august, aşa cum am declarat, dar, în mod evident, media de 10.000 de cazuri va fi depăşită în săptămânile următoare”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că nu există elemente de severitate mai mare a tulpinii BA.5 a variantei Omicron, care a devenit dominantă la nivel european, dar se poate anticipa o creştere a internărilor în spitale, inclusiv la ATI.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie în spaţiile închise aglomerate şi în mijloacele de transport pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, însă consideră că o eventuală impunere a acestei măsuri nu va da rezultatele aşteptate.
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.). Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii.
Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate.
Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a declarat Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.