Inspectoratul Județean Școlar Sălaj a făcut public raportul privind starea învățământului preuniversitar sălăjean aferent anului școlar 2022-2023. Vasile Bulgărean, inspectorul școlar general, a arătat faptul că activitatea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj şi a unităţilor de învăţământ din judeţ s-a desfășurat în conformitate cu politicile educaționale ale Ministerului Educației.
Raportul privind starea învățământului preuniversitar sălăjean aferent anului școlar 2022-2023 a fost prezentat miercuri, 18 octombrie 2023, în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, în prezența unui număr impresionant de cadre didactice. Inspectorul școlar general, prof.dr. Vasile Bulgărean, a transmis care sunt principalele priorități în activitatea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, punând accent pe modelarea, printr-o legislație modernă și coerentă a unui sistem educațional și de formare predictibil, stabil, dar deschis inovării, care să răspundă nevoilor societății actuale și aspirațiilor tuturor elevilor.
Reducerea absenteismului școlar, scăderea procentului de abandon școlar și îmbunătățirea rezultatelor obținute de către elevi la testările naționale și internaționale a fost o altă temă pe care inspectorul școlar general, prof. dr. Vasile Bulgărean, a pus un accent deosebit.
Prin politica sa privind viziunea, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj acționează în vederea optimizării modului în care elevii pot fi îndrumați și educați, astfel încât să devină, pe de o parte, absolvenți bine informați și pregătiți și, pe de altă parte, persoane cu resurse adaptative adecvate solicitărilor multiple ale vieții cotidiene, cetățeni responsabili pentru societatea civilă.
Inspectoratul Școlar Județean Sălaj are o misiune extrem de importantă atât pentru generațiile actuale, cât și viitoare de elevi, care urmărește promovarea școlii ca fiind mediul în care elevul dobândește și aplică informații, se dezvoltă din punct de vedere personal și primește suport pentru a identifica soluții pentru problemele sale, scopul final fiind performanța academică și adaptarea optimă la cerințele societății. Totodată se vizează dezvoltarea autonomiei instituționale a unităților de învățământ în contextul descentralizării, dar și asigurarea implicării activ participative în actul decizional al tuturor grupurilor de interese.
Rețeaua învățământului sălăjean este compusă din 326 de unități de învățământ, dintre care 58 în mediul urban și 268 în mediul rural. La acestea se mai adaogă cele zece unități conexe, printre care enumerăm Centrul Județean de Excelență, Clubul Sportiv Școlar, Palate ale copiilor și cluburi.