Un ”război comercial” ar putea fi declanșat între SUA și Uniunea Europeană, generat de Trump, în lupta pe taxele vamale. Donald Trump se pregătește să impună așa-numitele tarife reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii. „Ziua Eliberării”, așa cum a numit-o Trump, va marca cea mai mare escaladare a războiului comercial pe care l-a lansat pentru prima dată împotriva Canadei, Mexicului și Chinei după inaugurarea sa din 20 ianuarie. Au urmat tarife universale pentru oțel și aluminiu și apoi pentru mașini – punând Comisia Europeană într-o poziție în care trebuie să apere interesele economice ale blocului de 27 de membri.
Bruxelles-ul a jucat până acum după regulile tradiționale ale războiului comercial, potrivind tarifele mai largi ale lui Trump asupra oțelului și aluminiului cu taxe echivalente pentru mărci americane emblematice precum Harley-Davidson. Răspunsul „tit-for-tat” este destinat să se potrivească în „oglindă” cu mișcările administrației – dar nu să escaladeze.
Washingtonul amenință că va pedepsi în continuare UE, nu numai pentru tarifele sale existente, ci și pentru ceea ce vede ca fiind bariere netarifare, cum ar fi reglementările sale tehnologice, însă și Bruxelles-ul se pregătește să mărească miza. În țintirea serviciilor din SUA, Bruxelles-ul s-ar putea gândi la bănci de tip bulge-bracket precum JP Morgan sau Bank of America, sau jucători din tehnologie precum rețeaua socială X a lui Elon Musk, gigantul Google sau Amazon, cel mai mare retailer online din lume.
„Cu siguranță nu excludem un răspuns mai mare, un răspuns mai bun și un răspuns și mai creativ prin servicii, privind drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat reporterilor un înalt oficial al Uniunii Europene la mijlocul lunii martie.
UE este un exportator net de automobile, produse farmaceutice și alimente în SUA, dar este un importator net de servicii – și asta îi conferă mai multe pârghii într-o dispută comercială.
”Bruxelles-ul ar putea strânge șuruburile: taxe digitale pe Silicon Valley, reglementare suplimentară pentru Wall Street sau taxe pe exporturile de produse farmaceutice din SUA”, a transmis Tobias Gehrke, de la Consiliul European pentru Relații Externe.
În ringul războiului său comercial cu Trump, executivul UE a luptat până acum în aceeași categorie de greutate: lovitură pentru lovitură.
În funcție de jocul lui Trump, există două moduri în care Comisia ar putea apela la tarife.
În primul rând, utilizând reglementările existente pe care le-a construit în ultimii cinci ani, poate înăspri regulile care guvernează Big Tech; impozitarea marilor bănci americane; sau încetinirea eliberarării licențelor pentru a desfășura afaceri în UE.
Impozitarea tranzacțiilor financiare și a fluxurilor digitale sau impunerea unor tarife mai mari pentru companiile aeriene americane care aterizează pe aeroporturile europene sunt alte pârghii de care dispune UE.