Recenzarea „din uşă în uşă” a început oficial vineri, 3 iunie, iar românii care nu s-au autorecenzat îi vor aştepta pe recenzori la ei acasă. Etapa de recenzare pe teren se va desfășura până pe 17 iulie, iar recenzorii sunt obligaţi să se întoarcă la aceeaşi adresă, dacă nu li se răspunde de prima dată.
După mai multe amânări, primii recenzori au ieşit luni pe teren. Etapa a doua a recensământului a început însă cu stângul. În multe locuri din ţară încă se sincronizează tabletele cu care recenzorii trebuie să ajungă la casele oamenilor şi în plus, încă e nevoie de personal care să meargă pe teren. Întrebările din chestionar sunt identice cu cele din varianta online.
Etapa a doua a recensământului ar fi trebuit să aibă loc peste tot în ţara începând de luni, aşa cum au anunţat autorităţile, însă, în multe locuri, acţiunea s-a împotmolit.
Ca să nu mai amâne încă o dată momentul, autorităţile au decis să înceapă treaba cu oamenii pe care îi au. Fiecare recenzor are stabilit numărul de gospodării la care trebuie să ajungă. Vor fi chestionaţi şi cei care au completat doar o parte din chestionar de către capul gospodăriei şi nu au finalizat autorecenzarea.
Coordonatorul recenzorilor: „Acolo unde recenzorul nu găseşte pe nimeni acasă, lasa un bilet, un număr de telefon şi se înţeleg ei după când să se întâlnească.”
În funcţie de numărul de chestionare completate şi numărul de gospodării la care reuşesc să ajungă, recenzorii sunt şi plătiţi.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului: „Un recenzor va primi 3,5 lei pentru un chestionar corect completat, care privește gospodăria, și 7 lei pentru un chestionar care privește persoana. Există o mică diferență aici. În cazul localităților izolate sau dispersate, unde recenzorii vor primi 9 lei pentru chestionarul de persoană și 7 lei pentru cel de gospodărie.”
Teoretic, cea de-a doua etapă a recensământului ar trebui să se încheie pe 17 iulie, însă este posibil ca ea să se mai prelungească având în vedere că a început stângaci.
Dacă avem suspiciuni cu privire la persoanele care vor să ne intervieveze putem să le solicităm un act de identitate sau o legitimaţie.
Recenzorul nu intră în casă decât dacă este invitat.
În așteptarea vizitei recenzorului, iată ce trebuie să știi despre persoana care vine să colecteze datele tale pentru recensământ: se va prezenta cu actul de identitate și îți va arăta legitimația de recensământ, are o tabletă cu ajutorul căreia va înregistra în chestionarul online datele tale, îți explică întrebările și completează chestionarul de recensământ cu informațiile oferite de tine, poate depăși intrarea proprietății tale doar cu permisiunea ta.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei.