Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.
Familia este locul în care se observă frecvenţa cea mai mare a violenţelor îndreptate împotriva unor categorii sociale aflate într-un grad ridicat de vulnerabilitate (femei, copii sau persoane în vârstă).
Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice. În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Pentru a preveni o astfel de faptă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vă recomandă câteva măsuri care să vă ajute în cazul în care sunteţi victimă a violenţei domestice:
„Sunaţi imediat la 112 când sunteţi în pericol! Poliţişti au posibilitatea să emită un ordin de protecţie provizoriu atunci când viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane este pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică; Când nu puteţi fugi din casă, încercaţi să vă închideţi într-o cameră şi să sunaţi la poliţie; Nu vă adăpostiţi în bucătărie! Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul vă poate răni; În cazul în care sunteţi rănită, nu ezitaţi să mergeţi la spital pentru un consult medical. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le trataţi! Evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave. Singurul lucru care contează este siguranţa dumneavoastră. Meritaţi să trăiţi fără teamă!”
Autoritățile administrației publice centrale și locale competente în prevenirea și combaterea violenței domestice au obligația de a colecta date statistice relevante, dezagregate și la intervale regulate privind cazurile de violență domestică. Aceste date sunt colectate în vederea monitorizării funcționării serviciilor sociale destinate victimelor, precum și în vederea studierii cauzelor și efectelor violenței domestice.