Pentru că viața și sănătatea participanților la trafic este extrem de importantă, polițiștii rutieri sălăjeni vin cu câteva recomandări de care este important să țineți cont atunci când vă deplasați cu autovehicolele pe drumurile publice.
Sezonul rece a început deja, iar drumurile publice pot oferi, uneori, surprize neplăcute, în mod special datorită condițiilor meteo. Când suntem în trafic, suntem responsabili atât pentru viețile noastre, cât și pentru ale celorlalți participanți la traficul rutier. Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj ne-a transmis, prin biroul de presă al instituției, reprezentat de inspectorul principal Ioana Lavinia Lascău și agentul de poliție Diana Bonțe, câteva măsuri de prevenție de care este absolut obligatoriu să ținem seama atunci când suntem în trafic:
”Primii fulgi de nea aduc cu ei bucuria sărbătorilor de iarnă care se apropie cu pași repezi, dar și cu temperaturi care pot scădea brusc sub 0 grade Celsius și pot influența starea carosabilului. Pentru a preveni orice eveniment rutier, polițiștii sălăjeni vin în întâmpinarea conducătorilor auto cu câteva recomandări privind circulația în condiții de iarnă:
Chiar dacă Codul Rutier și celelalte reglementări legale nu prevăd o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, autovehiculele trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Totodată, polițiștii rutieri le amintesc conducătorilor auto faptul că, pe toate categoriile de drumuri publice, sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. Folosirea acestora reduce riscul producerii unor accidente rutiere, cu precădere în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau în condiții de ceață, un alt fenomen cu care conducătorii auto se pot confrunta zilele acestea. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.
Poliţiștii rutieri sălăjeni le reamintesc conducătorilor auto ca, în condiţiile unui carosabil umed, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
Dacă porniți la drum și acesta este uscat, puteți întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea evitați să conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autoturismul nu este echipat corespunzător. Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.
Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile (sub formă de lapoviță sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitaţi de politețea rutieră şi nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule.
Nu folosiți telefonul fără dispozitive de tip „mâini libere” şi nu vă urcați la volan obosiți sau sub influența alcoolului ori a substanțelor cu efect psihoactiv!
Pentru pietoni recomandăm să sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiții de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.
Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe situl oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.”