Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.
Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.
Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.
Totodată, cele mai mari sume la rectificarea bugetară urmează să le primească Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor.
Pe de altă parte, vor avea diminuate creditele bugetare cu cele mai mari sume: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Culturii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Totodată, în şedinţa de Guvern de joi va fi aprobat şi un proiect de hotărâre de modificare a HG nr. 807/2014 prin care se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie „de la 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, la 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro”.
Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul va stabili valoarea ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc.
Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului MAI cu 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.