Reforma pensiilor speciale a fost amânată pentru la toamnă. Modificările la lege, necesare după decizia Curții Constituționale, trebuie discutate mai întâi cu oficialii de la Bruxelles.
Reforma pensiilor speciale nu va mai fi adoptată luna aceasta. Miniștrii pregătesc zilele acestea ultimele amendamente la această lege. Impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate ar putea fi mai mare şi va trebui aplicat tuturor pensiilor de serviciu şi militare şi nu numai magistratilor, asa cum prevede acum legea. Judecatorii CCR au declarat neconstituționale şi alte aspecte. Pensiile în plată nu pot fi recalculate pentru că afectează securitatea juridică. Baza de calcul care a fost stabilită de Parlament poate să afecteze modul de funcționare al instanțelor, conform obseratornews.ro.
Deși aleșii promiteau o sesiune extraordinară în august pentru adoptarea reformei, planurile coaliției au fost date peste cap de calendarul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Muncii va avea saptămâna viitoare întâlniri tehnice cu oficialii europeni, iar reforma va fi adoptată în septembrie. Romania riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu adoptă legea pensiilor speciale.
Senatorii şi deputaţii nu vor mai fi chemați din vacanță pentru o sesiune extraordinară, cum anunțase premierul Marcel Ciolacu, pentru că amendamentele la legea pensiilor speciale nu sunt finalizate și trebuie discutate mai întâi la Bruxelles, iar oficialii europeni revin din vacanță după 21 august, au declarat miercuri, 16 august, surse politice.
Amendamentele la legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională, vor fi finalizate în aceste zile, urmând a fi trimise Comisiei Europene, spun surse guvernamentale. Ulterior, în perioada 26-27 august, ministrul Muncii urmează să meargă la Bruxelles pentru o discuție cu oficialii europeni. Una dintre modificările posibile prevede majorarea procentului cu care ar putea fi impozitate pensiile speciale (stabilit inițial la 15%), însă potrivit deciziei CCR, impozitul trebuie să se aplice tuturor pensiilor de serviciu și militare.
În prezent ministerele discută amendamentele din legea pensiilor speciale, urmând ca în septembrie proiectul să fie adoptat în parlament.