După o lungă perioadă de timp în care restaurantele au fost închise datorită măsurilor speciale de protejare a populației împotriva virusului COVID, iată că acestea ar putea fi redeschise începând cu data de 1 septembrie.
Serviciile HoReCa au fost grav afectate de măsurile speciale luate pentru stoparea pandemiei COVID, ceea ce a determinat o scădere îngrijorătoare a cifrei de afaceri și a profitului acestui segment , chiar dacă restaurantele au fost redeschise la exterior, prin terasele aferente. Mai mult, peste 100.000 de angajați din acest sector de activitate vor renunţa la locurile de muncă din acest domeniu, dacă este menţinută interdicţia deschiderii restaurantelor la interior.
În acest context, Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară că restaurantele ar putea fi redeschise și în interior de la 1 septembrie, o decizie urmând a fi luată în scurt timp.
„Dezbatem în cursul acestei săptămâni. Am solicitat punctul de vedere al specialiştilor din Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific şi alţi specialişti să vedem ce formule, ce propuneri, ce recomandări. Intenţia mea este ca în cursul acestei săptămâni să luăm o decizie. Cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival şi va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, de exemplu, să poată să servească masa pe terasă”, a declarat Premierul Ludovic Orban.
Șeful Executivului a adăugat că va avea în această săptămână o întâlnire cu reprezentanţii din industria HoReCa pentru a discuta aspecte despre subiect, iar în cursul acestei săptămâni va trebui luată o decizie.
„Am solicitat grupului tehnic să evalueze redeschiderea activităţii în spaţii închise. În cursul acestei săptămâni voi avea o întâlnire cu cei din industria HoReCa”, a spus Orban,
El a mai spus că aşteaptă „un punct de vedere din partea specialiştilor şi în funcţie de asta va fi stabilit un calendar pentru redeschiderea restaurantelor.
„Aştept punctul de vedere al specialiştilor. Da, în cursul acestei săptămâni va trebui să luăm o decizie. Oricum va trebui să luăm o decizie, pentru că se va termina sezonul estival, perioada în care oamenii pot să stea pe terase şi odată cu scăderea temperaturii, de exemplu la munte sunt hoteluri unde e foarte greu să serveşti micul dejun în aer liber, e o temperatură scăzută şi vor trebui luate măsurile pentru a permite, uşor, uşor, în condiţii de siguranţă, de asigurare a măsurilor de protecţie sanitară, vor trebui luate aceste decizii”, a concluzionat Premierul Ludovic Orban.