Primul din cele 26 de contracte de lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sălaj și Cluj a fost semnat marți, 17 februarie, la Cehu Silvaniei, în prezența oficialilor Companiei de Apă Someș, a constructorului și a autorităților locale și județene. Contractul are o valoare de aproape 29 milioane de lei și vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cehu Silvaniei, precum și cele patru localități aparținătoare.
Locuitorii din Cehu Silvaniei, Nadiș, Ulciug, Motiș și Horoatu Cehului sunt primii beneficiari ai celui mai mare proiect de infrastructură implementat de către Compania de Apă Someș. Contractul în valoare de aproape 29 milioane de lei a fost semnat marți, de către oficialii companiei și cei ai constructorului și lucrările urmând să se deruleze pe parcursul a 18 luni. Investiția vizează lucrări de extindere a rețelelor de alimentare cu apă pe aproape 34 km, lucrări de reabilitare a rețelelor de apă pe circa 4 km, șapte stații de pompare apă uzată, un rezervor de 100 metri cubi, o stație de clorinare, lucrări de extindere a rețelei de canalizare, branșamente și racorduri.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care numără peste 50 de persoane și în aglomerările mai mari de 2000 p.e. (nn.persoane echivalente) în ceea ce privește asigurarea colectării și epurării apelor uzate, pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune al UE (77,18%) – Programul Operațional Infrastructura Mare, etapa 2014-2020, bugetul de stat are o contribuție de 13% alături de contribuția de 2% a autorităților locale din aria proiectului și de cea de 7,82% asumată de către Compania de Apă Someș S.A. În luna august 2019 Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară eligibilă a Proiectului cu o valoare ce depășește 324 milioane de euro.
În județul Sălaj, proiectul vizează 98 de localități din 43 de unități de administrativ-teritoriale respectiv Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Creaca, Mirșid, Hereclean, Pericei, Zimbor, Sînmihaiu Almașului, Dragu, Hida, Românași, Agrij, Buciumi, Surduc, Cristolț, Băbeni, Letca, Lozna, Someș-Odorhei, Năpradea, Sălățig, Meseșenii de Jos, Vârșolt, Crasna, Bănișor, Horoatu Crasnei, Cizer, Nușfalău, Boghiș, Valcău de Jos, Halmășd, Ip, Marca, Măeriște, Camăr, Carastelec, Sărmășag, Bobota, Almașu, Fildu de Jos și Bălan , valoarea totală a investițiilor din județul Sălaj este de peste 166 milioane euro, reprezentând lucrări de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, realizare racorduri, stații de pompare apă, stații de clorinare noi etc.
Investiția referitoare la realizarea conductei de aducțiune a apei din sursa Cluj pentru județul Sălaj, pe teritoriul județului Sălaj cu extensiile intrateritoriale aferente, cu o valoare de peste 66 milioane de euro este o investiție a cărei cofinanțare este asigurată de către Consliului județean cu o valoare ce depășește 1,3 milioane euro. Documentația tehnică aferentă acestei investiții se află în acest moment în procedură de achiziție publică.