Premierul Marcel Ciolacu este singurul din istoria post-decembristă care a reușit performanța de a nu duce PSD-ul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Acesta și-a anunțat târziu candidatura la funcția de Președinte al României, fiind girat de Congresul PSD din august 2024. Ciolacu a sperat până în ultimul moment la o candidatură în tandem cu PNL, însă visul i-a fost spulberat.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au șocat principalele partide din România. Dacă în cazul Partidului Național Liberal, președintele Nicolae Ionel Ciucă și-a asumat cu demnitate înfrângerea și a anunțat că va demisiona din funcția de președinte, în cazul PSD-ului situația pare a fi tratată diferit. Marcel Ciolacu nu dorește să părăsească funcția de președinte al PSD, funcție în care aavut grijă să fie reales la Congresul PSD din august 2024.
După 1989, Partidul Social Democrat, indiferent de numele pe care l-a purtat în diverse perioade, nu a lipsit niciodată din turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Până acum! Și asta, deoarece urmare a politicii de cadre implementată în ultima perioadă în cadrul Partidului Social Democrat, respectiv promovarea ”nulităților” și a ”șmecherilor” pe funcții de decizie în partid, concomitent cu punerea ”pe făraș” a celor care au muncit , s-a produs o adevărată degringoladă , atât în rândul membrilor de partid, cât și în rândul electoratului.Iar răspunsul a venit la votul din 24 noiembrie 2024.
Premierul Marcel Ciolacu, în vârstă de 56 de ani, a consumat multă energie de un an și jumătate încoace, de când este prim-ministru, pentru a-și ascunde carențele, înainte de a recunoaște că ia meditații la economie și la engleză.
Marcel Ciolacu a sugerat multă nesiguranță prin felul în care răspunde la întrebările care i se pun și a preferat să-și ascundă eșecurile, decât să le mărturisească. Este un politician versat, până în 2012 a făcut politică locală la Buzău și i-a dus la vânătoare pe politicienii mari care veneau de la centru.
După 2012, Marcel Ciolacu intră în parlament și își începe ascensiunea prin pendulări succesive în jurul liderilor partidului. În 2012, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, gest întors în 2023, când premierul Ciolacu l-a numit pe Ponta consilier onorific pentru relații economice internaționale. În 2017, pe vremea când Mihai Tudose a devenit șeful guvernului, Ciolacu primește un fotoliu de vicepremier, iar în mai 2019, după ce Dragnea ajunge la închisoare este ales în locul acestuia președintele Camerei Deputaților.
Marcel Ciolacu a învățat cum să ajungă în vârf folosind tot instrumentarul pe care l-a văzut la predecesorii săi: nu doar loialitatea, ci și trădarea. A doua zi după ce Viorica Dăncilă ,prezidențiabila PSD din 2019 a pierdut cursa, Ciolacu a vizitat-o, i-a cerut să demisioneze din fruntea partidului și i-a promis în schimb un loc în Senat. N-a convins-o, așa că și-a mobilizat o majoritate în partid în așa fel încât să o debarce rapid și să-și asigure succesul.
Acum, după modul în care a ”administrat” PSD-ul în ultimii ani, Marcel Ciolacu a reușit marea performanță de a nu-și duce partidul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În mod firesc, conform afirmațiilor sale, Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze din funcția de președinte de partid. Cât se va lăsa așteptată decizia, în cazul în care va face Ciolacu acest pas? Rămâne de văzut!