Ministerul Educației a publicat, rezultatele finale, obținute de absolvenții studiilor liceale, care au susținut probele Examenului Național de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2024.
Ministerul Educației a publicat, rezultatele finale, obținute de absolvenții studiilor liceale, care au susținut probele Examenului Național de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2024. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, au fost afișate și în centrele de examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu prevederile privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date .
Absolvenții sălăjeni au depus, în total, 621 contestații dintre care: 253 la proba de Limba și literatura română, 15 la proba de Limba și literatura maternă, 174 la proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie), 179 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Inițial, în județul Sălaj, din totalul de 1545 absolvenți, promoția curentă și promoțiile anterioare, promovaseră 1100 (71,20%). După contestații, numărul absolvenților reușiți a crescut la 1127 , respectiv 72,94%,. De asemenea, au crescut procentele pentru promoția curentă (de la 75,16% la 76,66%) și pentru promoțiile anterioare (de la 33,78% la 37, 84%).
La nivel național, rata cumulată de promovare a crescut, după contestații, de la 76,40% la 78,20%.
În județul Sălaj nu s-a înregistrat nicio medie generală de 10, în acest an. La nivel național, după contestații, numărul mediilor generale de 10 a crescut de la 39 la 59.
Cele mai mari procente de promovare sunt la următoarele colegii/licee: Colegiul Național „Silvania” Zalău – 99,13%, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău – 97, 75%, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei -94, 64%
Pe discipline de examen/probe scrise, situația absolvenților cu note de 10 este următoarea;
La limba și literatura română, respectiv limba și literatura maternă s-a menținut numărul notelor de zece. În acest an opt absolvenți au obținut nota zece la proba de Limba și literatura română (6 de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, 1 de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău și 1 de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău);
Nu s-a înregistrat nicio notă de 10 la proba de Limba și literatura maternă;
S-au produs modificări la proba obligatorie a profilului, Matematică și Istorie, unde, inițial, erau 45 de absolvenți cu nota 10. După contestații, s-au înregistrat 49 note de 10 (2 absolvenți de la Colegiul Național „Silvania” Zalău au obținut note de 10 la Matematică, respectiv alți doi absolvenți, unul de la Liceul Pedagogic „„Gheorghe Șincai” Zalău și altul de la la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, au obținut 10 la Istorie)
Astfel, după contestații, sunt 34 note de zece la Matematică: 19 de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, 9 de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, 5 de la Colegiul Tehnic „Al. Papiu Ilarian” Zalău, 1 de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău.
De acemenea sunt cincisprezece note de zece la Istorie: 7 de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, 5 de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, 1 de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, 1 de la Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” Zalău, 1 de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei ;
S-au produs modificări, inclusiv, la proba la alegere a profilului și a specializării. Numărul notelor de 10 a crescut de la 31 la 34 (alți 3 absolvenți, toți de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, au obținut nota 10).
În final, statistica notelor de 10 la această probă este următoarea: 21 de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, 7 de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, 3 de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, cîte 1 de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău și Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
-recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
-susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
-obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
A doua sesiune a Examenului Național de Bacalaureat se va desfășura în perioada 8 – 30 august 2024, sesiunea fiind precedată de o etapă de înscriere . Cei care doresc să participe la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se pot înscrie în perioada 15 – 22 iulie 2024.