Pompierii români au primit patru roboți de intervenție în caz de dezastre. Având la dispoziție acești roboți concepuți special pentru stingerea incendiilor, pompierii vor avea acces rapid în locuri dificile, dar, cel mai important, se vor reduce riscurile la care salvatorii se expun până aproape de zero.
Patru autospeciale dotate cu roboți pentru intervenții în cazul unor incendii cu degajări de substanțe periculoase au intrat în dotarea IGSU. Cu acești roboți concepuți special pentru stingerea incendiilor, pompierii vor avea acces rapid în locuri dificile, dar, cel mai important, se vor reduce riscurile la care salvatorii se expun.
Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, a transmis pe pagina oficială de socializare următorul mesaj:
,,O premieră pentru structurile noastre de intervenție în situații de urgență!
Patru autospeciale dotate cu roboți pentru intervenții în cazul unor incendii cu degajări de substanțe periculoase au intrat în dotarea IGSU.
Având la dispoziție acești roboți concepuți special pentru stingerea incendiilor, pompierii vor avea acces rapid în locuri dificile, dar, cel mai important, se vor reduce riscurile la care salvatorii se expun până aproape de zero.
Noutatea acestui tip de echipament constă în faptul că intervenția va fi operată de la distanță, fiind vorba despre acțiuni riscante, iar în acest mod este protejată viața pompierilor.
Modul de distribuire a celor 4 autospeciale în județele Mureș, Brașov, Iași și regiunea București-Ilfov ține cont de specificul zonei, de acoperirea unui areal în care sunt prezente platforme industriale cu risc major de producere a unor accidente cu impact negativ asupra oamenilor și a comunităților.
Preocuparea noastră este să avem comunități protejate, iar intervențiile să se facă rapid și în siguranță pentru toată lumea.
Felicit echipa DSU și IGSU care a inițiat și finalizat acest proiect finanțat din fonduri europene în valoare de peste 5 milioane de euro. Este un alt exemplu de succes și de viziune strategică aplicată în domeniul situațiilor de urgență.Misiuni ușoare salvatorilor noștri și toate îndeplinite cu succes!”
Roboții au fost achiziționați din Franța, cu fonduri europene, și au fost folosiți cu succes la stingerea incendiului de la Catedrala Notre Dame din Paris, în 2019.Aceştia sunt noii roboţi din dotarea pompierilor. Vorbim de nişte șenilate comandate de la distanţă, cu motoare electrice sau termice care pot fi echipate cu diferite dispozitive, în funcţie de intervenţie. Pompierii care vor manevra noile dotări au trecut printr-un curs de specializare de 4 zile la finalul căruia au primit un atestat, după ce s-au familiarizat cu toate comenzile robotului.
Nicolae Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a arătat că: „La Azo Mureş, am trecut pe lângă o catastrofă. Erau peste 40 de tone de azotat de amoniu depozitate acolo riscul să se prăbuşească plafonul era foarte mare, pompierii puteau să stea acolo cel mult 30 de minute, totul era contra cronometru, iar dacă aveam un astfel de dispozitiv am fi putut să eliminăm orice risc pentru pompieri”.
Cele 4 autospeciale cu roboţi care au costat peste 5 milioane de euro din fonduri europene, vor ajunge în judeţele Mureş, Braşov, Iaşi şi Ilfov. Şefii DSU promit că modernizarea va continua, cu autospeciale de stingere prin hidroperforare.