„Copii născuți din inimă”. Așa li se spune celor înfiați. Anul trecut au fost aproape 1.600 și este un record al ultimilor 20 de ani. E rezultatul simplificării procedurilor pentru familiile care înfiază, dar și al stimulentelor financiare. Din păcate, pentru cei 46.000 de copii aflați încă în grija statului, adopția e încă un proces birocratic și prea îndelungat, chiar și cu o creștere anuală de 30%.
Simplificată în anul 2020, abia din vara lui 2021 legislația adopției are și norme metodologice. Acum, căutarea rudelor se realizează o singură dată, la intrarea copilului în sistem, și nu mai sunt luate în considerare rudele de gradul 4. Foarte important, s-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani și au fost introduse stimulente financiare. În plus, copilul poate merge acasă la familia adoptivă și în perioada de potrivire practică.
Aproape trei sferturi dintre copiii aflați în plasament, la asistenți maternali sau în centre, au peste 6 ani. Cu toate acestea, sunt preferați cei mai mici. 70% din copiii adoptați în ultimul an aveau vârste cuprinse între 1 și 6 ani.
După etapa de potrivire, procedura de adopție ajunge să dureze în medie un an. Însă cu cât condițiile familiei adoptive sunt mai restrictive, cum ar fi vârsta, culoarea ochilor sau a pielii, cu atât procedura se lungește.
Tot prin modificarea legii s-au introdus și stimulente financiare pentru persoanele care adoptă.